Hlavní obsah

Německá nadace dostala peníze od Nord Streamu 2, aby pomohla obejít americké sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko má plné ruce práce se skandálem, který se vynořil kolem její nadace Ochrana klimatu a životního prostředí, píše server deníku Süddeutsche Zeitung. Nadace totiž dostala dar ve výši 20 milionů eur (470 milionů korun) od společnosti Nord Stream 2 AG, dceřiné společnosti ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Stanice Nord Stream 2 v německém Lubminu

Článek

Nadace z této částky nezaplatila daně, a navíc chybí dohoda, v níž by bylo jasně stanoveno, na jaké projekty byly uvedené peníze použity.

Týdeník Spiegel však napsal, že hlavním tématem byly sankce proti budovanému plynovodu, které USA začaly zavádět už od roku 2019. Na státem založené nadace se ale nevztahovaly.

Finanční úřad vyměřil nadaci dodatečnou daň a odmítá se spokojit s vágním prohlášením o „společensko-politické odpovědnosti“.

„Vzhledem k daru ve výši 20 milionů eur měla společnost Nord Stream 2 AG nadaci jasně sdělit, na jaký účel budou peníze použité a že musí sloužit výhradně pro účely spolkové země,“ píše Süddeutsche Zeitung s odvoláním na finanční úřad.

Pozdější písemné potvrzení Nord Stream 2 AG ze srpna 2022 přišlo podle úřadu příliš pozdě.

To, že se původně uvažovalo o tom, že dar bude osvobozen od zdanění, se vysvětluje tím, že „příslušný daňový úřad předpokládal, že existuje podepsaná dohoda mezi nadací a společností Nord Stream AG“.

Ministr financí Heiko Geue připouští, že před založením nadace se společnost Nord Stream 2 AG zavázala darovat 20 milionů eur na ekologické projekty, ale žádná dohoda nebyla nikdy podepsaná.

Nadace tak mohla peníze vynaložit na jiný účel, třeba na dokončení plynovodu Nord Stream 2.

Na založení nadace osobně dohlížela premiérka Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová a záležitosti kolem nadace její úřad úzce konzultoval se společností Nord Stream 2 AG, dceřinou firmou Gazpromu.

Scházela se s prominentním lobbistou Gazpromu, bývalým kancléřem za SPD Gerhardem Schröderem.

Němci si sypou popel na hlavu. Nord Streamem 2 jsme dodali Putinovi kuráž napadnout Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám