Hlavní obsah

Němci skupují všechno, co vydá teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho Němců se obává, že v zimě už nebude proudit plyn z Ruska vůbec, nebo nedostatečně, a proto si pořizují ostošest topná zařízení a kamna. Regály v obchodech pro kutily se vyprázdnily.

Foto: Foto Profimedia.cz, Profimedia.cz

Kvůli hrozícímu nedostatku plynu roste v SRN poptávka po topném dřevě. Na snímku nabídka z lesního závodu v bádenském Freiburgu.

Článek

V obchodě Swertz DIY v Gochu visí na klimatizaci cedule se speciální nabídkou. I přes letní teploty se však zákazníci ptají na ohřívače s ventilátorem, radiátory nebo trouby. „Nechci přehánět, avšak poptávka zavání až hysterií,“ říká Robin Hoiboom z oddělení topení a instalatérství. Každý den před ním stojí nejméně 25 zákazníků a žádají cokoli, co se ohřívá.

Někteří zákazníci si do nákupních vozíků nacpou až dvacet pytlů dřeva
Dominik Grohs, veducí prodejny

„Ve skutečnosti se bojí, že v zimě zmrznou,“ říká. „Zákazníci s ním ani nechtějí vytápět celý byt. Ale chtějí mít alespoň možnost sedět v místnosti, kde je pak trochu teplo.“

Fiala: Lidé si v zimě zatopí, i pokud Rusko vypne plyn

Domácí

Zákazníci panikaří

Jediný problém je, že jeho sklad takřka zeje prázdnotou. Hoiboom vede pořadníky. Nové dodávky očekává v polovině listopadu. „Pokud budeme mít štěstí,“ nezastírá.

Stejně jako v obchodě Goch DIY to vyhlíží bezmála ve všech zemích Spolkové republiky. Když se televize Westdeu­tscher Rundfunk dotázala u největších řetězců obchodů s domácími potřebami, potvrdily, že od listopadu loňského roku, kdy se poprvé projevilo zdražení plynu, se zvýšila poptávka po alternativách vytápění, uvádějí řetězce DIY. Začátek války na Ukrajině však vývoj ještě urychlil. „Po vyhlášení druhé fáze nouzového plánu pro plyn došlo na mnoha trzích opět k opravdovému úprku,“ píše jeden z řetězců.

Mnoho zákazníků se ptá na radiátory, topidla včetně ventilátorových, tepelná čerpadla, kamna a paliva – dřevo, pelety a uhlí. Eva Thalerová, šéfka odbytu jedné z prodejen ve Stuttgartu, to potvrzuje: „Prodáváme o 50 procent více elektrických ohřívačů než v loňském roce. Vysoká poptávka se týká celého sortimentu ve všech kvalitativních a cenových úrovních.“ Vzhledem k tomu, že prodejny pro kutily musí zboží objednávat u výrobců několik měsíců předem, nelze očekávat, že se vyprázdněné sklady rychle zaplní. „V každém případě jsou tyto spotřebiče nanejvýš řešením pro případ nouze,“ podotýká Reinhard Loch, odborník na energetiku z poradenského centra pro spotřebitele v Severním Porýní-Vestfálsku.

Cena plynu překonala hranici 200 eur za megawatthodinu. Poprvé od března

Ekonomika

Kamna zažívají vskutku renesanci

Ti, kteří již mají doma krb či kamna, mají štěstí. Paliva pro ně jsou však také stále vzácnější, a tudíž dražší. Na venkovní ploše prodejny Tinks DIY ve Wachtbergu u Bonnu leží připraveny na paletách pytle s palivovým dřevem po paletách. „Někteří zákazníci si do nákupních vozíků nacpou až dvacet pytlů,“ připouští v listě Rheini­sche Post vedoucí prodejny Dominik Grohs.

Právě obdržel novou dodávku: 60 metrů krychlových směsi tvrdého dřeva z východní Evropy. Kapacity dodavatelů z regionu se už dávno vyčerpaly. Společnost Grohs během necelé hodiny prodala 25 z 60 metrů krychlových. Má také pořadníky – přestože dřevo je téměř denně dražší. Před krizí stál metr krychlový 99 eur (2436 korun). Nyní je to téměř 200 eur (4920 korun). Poptávka však nemá konce. A předpokládá, že to tak bude i nadále.

Šetří obce i ministr

Norimberk uzavřel do 25. září tři ze čtyř krytých plaveckých stadionů. Ušetří teplo pro 1500 obyvatel a elektřinu pro 3100.
Řezno nechá venkovní bazény přes léto vyhřívat jen sluncem.
Po protestech obyvatel Dirk Hilbert (FDP), drážďanský starosta, zrušil původní nařízení přiškrtit městským sportovním zařízením horkou vodu a světlo.
Bádensko-Württembersko vynaložilo za plyn pro svých osm tisíc budov v roce 2021 17 milionů eur (418 mil. korun). Pro rok 2023 počítá s 85 miliony eur (2 mld korun).
Město Ludwigshafen plánuje využít v zimě multifunkční halu Friedricha Eberta jako centrální zahřívací stanici pro lidi, kteří si z různých důvodů nemohou teplo dovolit.
Robert Habeck (Zelení), ministr hospodářství a ochrany klimatu, vyzval občany, aby zkrátili, stejně jako on, dobu sprchování na pět minut. Berlínská radnice vydala doporučení mýt si ruce kratší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám