Hlavní obsah

Cena plynu překonala hranici 200 eur za megawatthodinu. Poprvé od března

• Aktualizováno

Cena plynu na burze v Rotterdamu, která je pro evropský trh určující, ve středu prolomila hranici 200 eur (4915 Kč) za megawatthodinu (MWh). Stalo se tak poprvé od 7. března. Za prudkým nárůstem stojí omezené dodávky plynu z Ruska. V Evropě zdražuje také elektřina.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Cena plynu s dodáním v srpnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku kolem středeční 9:30 vystoupala až na 227 eur (5 580 Kč) za megawatthodinu. O hodinu později se o deset eur propadla.

Prudké zdražování plynu začalo už minulý čtvrtek. To ještě plyn stál zhruba o 73 eur méně. Před rokem se plyn v TTF prodával dokonce jen za zhruba 22 eur za MWh.

Za výrazným nárůstem ceny plynu stojí informace o dalším omezení dodávek z Ruska. Ruský plynárenský gigant Gazprom ohlásil na středeční ráno snížení dodávek do Evropské unie plynovodem Nord Stream 1 na pětinu jeho kapacity. Firma to odůvodňuje technickými problémy s turbínami.

Gazprom ale zároveň rezervoval větší kapacitu v plynovodu Eustream (Transgas) přes Slovensko, takže snížení dodávek z Nord Streamu 1 by nemuselo být tak citelné.

Gazprom si rezervoval větší kapacity v plynovodu přes Slovensko

Evropa

Drahá je i elektřina

V Evropě v posledních dnech ale zdražují i další komodity, upozornila agentura Bloomberg s tím, že v úterý na dvou největších evropských trzích s elektřinou, v Německu a Francii, atakovala cena elektřiny rekordní úroveň.

V Německu se na burze v Lipsku (European Energy Exchange) jedna MWh prodávala za 396 eur (9738 Kč), 7. července dokonce překonala hranici 400 eur.

Historických maxim dosahuje také cena uhlí, které je v současnosti považováno za důležitý zdroj energie, jelikož je vhodnou alternativou právě plynu.

Pozn. redakce: Dříve jsme článek vydali s chybnou informací, že cena elektřiny na burze v Rotterdamu prolomila historickou hranici 200 eur/MWh. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám