Hlavní obsah

Němce měl pod palcem politický kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z rozpačitého vystoupení německého týmu na mistrovství světa v Kataru uvázlo v paměti především jeho politické poselství. Podle všeho za ním stál jediný fotbalista – Leon Goretzka (28) z Bayernu Minichov, příznivec vládní sociální demokracie (SPD). Protože německý tým nepřitahoval pozornost vzrušujícími zápasy ani pohlednými góly, bude se na něj vzpomínat jen kvůli jeho minidemonstraci, když si při focení hráči drželi pravou ruku před ústy. Akce byla v podstatě nápadem jednoho muže.

Foto: Profimedia.cz

Německý tým před zápasem proti Japonsku 23. listopadu

Článek

„Plán vymyslel s odbornou pomocí Goretzka. SPD ho už dříve vyslala jako volitele do Spolkového shromáždění při volbě Franka-Waltera Steinmeiera prezidentem, velmi dobře se zná s Larsem Klingbeilem, spolupředsedou soc. dem. V Kataru našel podporu na nejvyšší úrovni,“ napsal týdeník Focus.

Nakonec bude Katar připomínat obrázek, na němž má německý tým okázale ruce před ústy

Bernd Neuendorf (61), prezident Německého fotbalového svazu (DFB), je kovaný sociální demokrat. Za kancléře Gerharda Schrödera (78) působil jako mluvčí vedení strany a později i jako zemský jednatel SPD v Düsseldorfu. Nakonec se stal státním tajemníkem na ministerstvu pro rodinu, děti, mládež, kulturu a sport Severního Porýní-Vestfálska.

Foto: Reuters

Leon Goretzka na mnichovském letišti při neslavném návratu z mistrovství světa v Kataru, kde Němci vypadli už ve skupině.

Netají se přesvědčením, že jako šéf DFB, nejpočetnějšího sportovního svazu na světě s více než sedmi miliony členů, se cítí povolán prosazovat společensko-politické cíle. Katar považoval za takřka ideální scénu pro své záměry.

„Neuendorf přivedl na palubu hamburskou PR agenturu BrinkertLück. Zajišťovali volební kampaň kancléře Olafa Scholze a očkovací kampaň pro německou vládu. A Goretzka je jedním z jejich klientů,“ dodal Focus.

Na zápas v Kataru vběhl aktivista s duhovou vlajkou

Zahraniční

Raphael Brinkert (46), obratný mediální specialista, nechyběl na zahajovacím zápase národního týmu na stadionu v Dauhá, zatímco Goretzka propagoval symboly proti diskriminaci LBGT+ v týmu. „Mnichovský záložník převzal pozici politického kapitána, nechceme-li použít termín politruka,“ rýpl si list Berliner Zeitung.

Poté, co světová fotbalová federace FIFA pásku s aktivistickým nápisem One Love na stadiony nevpustila, v německé kabině to vřelo při diskusích o plánu B – ruce před ústy.

Tlak seshora

„Někteří, zejména mladší hráči, však na politické angažmá pohlíželi s despektem. Chtěli se soustředit na své fotbalové výkony a nebýt využíváni jako jedenáct apoštolů. Nakonec podlehli tlaku vrstevníků. Nikdo se necítil dost silný na to, aby zorganizoval odpor. Mlčící většina vzala na vědomí, že se k protřelému agitátorovi Goretzkovi přidal jejich sportovní kapitán Manuel Neuer,“ dodal list Die Welt.

Hráči vycítili, že tlak přichází z nejvyšších míst. Nikdo si nechtěl zahrávat s mocnými a někteří se obávali rozkolu v týmu. Ti, kteří byli na pochybách, si nemohli nevšimnout angažovanosti Nancy Faeserové (52), spolkové ministryně vnitra zodpovědné za sport.

Ještě před startem MS odcestovala do Kataru v doprovodu transgenderových aktivistů a bývalého Mr. Gay Germany. Při setkání s katarským premiérem požadovala záruky, že se homosexuálové budou na šampionátu cítit v bezpečí.

Fotbalový milník. Zápas na MS poprvé řídila žena

Žena

Při druhé návštěvě, při zahajovacím utkání německé jedenáctky s Japonskem, zdobila její paži páska One Love, kterou nemohl nosit Neuer. „Na čestnou tribunu na stadionu ji propašovala pod blůzou, jako školáček, který si vymyslel žertík,“ napsal týdeník Der Spiegel. Mimochodem: ministryni zastupuje stejná vlivová agentura jako Goretzku.

Nakonec bude Katar připomínat obrázek, na němž má celý německý tým okázale ruce před ústy. „Většina z hráčů si chce znovu zahrát za rok a půl, kdy se v Německu koná mistrovství Evropy. DFB se musí zamyslet nad tím, zda své hráče bude dál využívat jako misionáře, ne-li mesiáše,“ uzavřel Focus.

Američané na to šli jinak

Před zápasem USA–Írán se objevily divoké spekulace, že by se mohl zvrhnout v pokračování politického konfliktu mezi oběma národy. Nic takového se nestalo. Američtí hráči se se svými soupeři přivítali jako se starými známými a okamžitě vytvořili harmonickou atmosféru.

Reklama

Výběr článků

Načítám