Hlavní obsah

Fotbalový milník. Zápas na MS poprvé řídila žena

Právo, Robert Neumann
Dauhá

Košaté dějiny fotbalu ve čtvrtek obohatila kapitola s novým milníkem. Na mistrovství světa poprvé odřídila utkání jako hlavní rozhodčí žena. Osmatřicetiletá Francouzka Stéphanie Frappartová soudcovala poslední zápas základní skupiny mezi Kostarikou a Německem.

Foto: Profimedia.cz

Stéphanie Frappartová si jako první žena zapískala na MS.

Článek

Po hymnách k ní přišli kapitáni a zároveň brankáři Keylor Navas a Manuel Neuer losovat, drobná sudí vyloudila na přísné tváři jemný úsměv, ale pak už se plně soustředila na hru.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA stejně jako UEFA v Evropě větší zapojení žen podporují. Začleňují je do svých struktur, dávají jim prostor. Čtvrteční vytažení Frappartové až na takový vrchol, jakým pro rozhodčí utkání na mistrovství světa bezpochyby je, tuhle strategii jen podporuje.

Francouzka si je své významné úlohy vědomá. „Jsem jako vzor pro ostatní ženy rozhodčí, ale myslím, že můžu inspirovat i některé další ženy ve společnosti nebo ve firmách, aby přebíraly větší zodpovědnost,“ prohlásila Frappartová.

Čínské televize cenzurují diváky v Kataru. Nemají totiž roušky

Zahraniční

I s praporkem na lajnách jí ve čtvrtek pomáhaly kolegyně, jejími asistentkami byly Neuza Backová z Brazílie a Karen Díazová Medinaová z Mexika.

Frappartová logicky už musela mít zkušenosti s mužským fotbalem. Píská francouzskou ligu, rozhodovala i anglický Superpohár, finále Francouzského poháru, zápas evropské kvalifikace nebo utkání Ligy mistrů. „Poté, co jsem odpískala utkání ve francouzské lize, se mi změnil život, protože hodně lidí na ulici mě začalo poznávat,“ líčila dáma s píšťalkou.

Paradoxní je, že premiéru na světovém šampionátu měla v Kataru, kde hlas žen není rovný těm mužským. „Ale byla jsem tu už několikrát a vždy mě přivítali velice dobře,“ poznamenala Frappartová, která tam ve čtvrtek prožila výjimečný večer.

Na zápas v Kataru vběhl aktivista s duhovou vlajkou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám