Hlavní obsah

Na zápas v Kataru vběhl aktivista s duhovou vlajkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zachraňte Ukrajinu. Respekt pro íránské ženy. Tyto dva nápisy měl na tričku aktivista, který s duhovou vlajkou v ruce vběhl na hřiště během pondělního zápasu mistrovství světa ve fotbale mezi Portugalskem a Uruguayí. Jeho osud je zatím nejasný. Není to však poprvé, co Mario Ferri něco podobného udělal.

Na hřiště vběhl aktivista s duhovou vlajkouVideo: Reuters

 
Článek

Ferri, známý jako „Il Falco“ (Sokol), je italský fotbalista působící v druholigovém indickém klubu United Sports Club. V posledních měsících působí jako humanitární pracovník na Ukrajině, odkud vozí válečné uprchlíky do bezpečí do Polska.

Během druhého poločasu zápasu základní skupiny H mezi Portugalskem a Uruguayí vběhl na hřiště v modrém tričku Supermana, na jehož předku měl nápis „Zachraňte Ukrajinu“ a na zádech „Respekt pro íránské ženy“. Zatímco utíkal bezpečnostním pracovníkům, mával duhovou vlajkou, která symbolizuje podporu sexuálním menšinám LGBTQ+.

Po vtrhnutí na hřiště byl Ferri zadržen a předán policii. Na sociálních sítích se sešly tisíce přání, aby s ním bylo naloženo mírně. Předměty s duhovou tematikou jsou na stadionech v Kataru, kde je homosexualita ilegální, zakázány. Íránský rozhodčí Alírezá Faghání, který měl daný zápas na starosti, vlajku odnesl a hrálo se dál.

Nevtrhl na hřiště poprvé

Divákům, kteří v průběhu zápasu vtrhnou na hřiště, se v angličtině říká „pitch invaders“, tedy něco jako „vetřelci na hřišti“. Televizní kamery jejich činy zpravidla neukazují v živém přenosu. Ve většině případů se totiž jedná o lidi snažící se na sebe upozornit nebo nahnat si fanoušky na sociální sítě. Taková ale Ferriho motivace není.

Poprvé se Ferri do povědomí zapsal v roce 2009, kdy skočil na hřiště při zápase Itálie – Nizozemsko s požadavkem, aby reprezentační trenér Marcelo Lippi pro nadcházející Mistrovství světa povolal útočníka Antonia Cassana. Ten tak neučinil, a když pak rok na to italský tým senzačně vypadl už ve skupině, Ferri byl na hřišti znovu se vzkazem: „Lippi, já ti to říkal.“

Foto: Molly Darlington, Reuters

Byl zadržen a předán policii.

Od té chvíle už ale jeho aktivistické činy nabyly političtější povahu. Během finále mistrovství světa klubů mezi Interem Milán a Mazembe (Demokratická republika Kongo) v Abú Zabí vběhl na hřiště se vzkazem „Osvoboďte Sakíne“, čímž odkazoval na Íránku Sakíne Mohammadí Aštíaníovou, která byla odsouzena k trestu smrti ukamenováním a nakonec v roce 2014 po devíti letech propuštěna z cely smrti.

KOMENTÁŘ: Sport je politikum – Alex Švamberk

Komentáře

Na mistrovství světa ve fotbale v Brazílii v roce 2014 přerušil zápas skupinové fáze mezi Belgií a USA vzkazem: „Zachraňte děti z favel“. Favela je označení pro chudinské čtvrti v Brazílii s vysokou kriminalitou.

Letos, jen několik týdnů poté, co ruské tanky překročily ukrajinské hranice, si Ferri pronajal auto, aby pomohl uprchlíkům dostat se ze Lvova do Polska. Na svém Instagramu uvádí, že se podařilo zachránit 60 lidí. Podle fotek na této sociální síti poté ještě na Ukrajině nějakou dobu pracoval jako dobrovolník. Jedno z jeho mnoha tetování je Tryzub, tedy státní znak Ukrajiny.

Ferriho čin našel slova podpory u portugalského záložníka Rubena Nevese. „Všichni jsme s nimi a se vzkazem na jeho dresu také. Doufáme, že se tomu chlapci nic nestane, protože jeho poselství rozumíme a myslím, že ho pochopil i celý svět,“ řekl po zápase novinářům.

Aktuálně probíhající fotbalový šampionát v Kataru provází řada kontroverzí. Samotné pořadatelství získali Katařané za velmi pochybných okolností, navíc jim pro organizaci takto velkého turnaje chyběla potřebná infrastruktura i samotné stadiony. Ty nakonec vybudovali námezdní pracovníci ze zemí, jako je Indie, Nepál, Pákistán nebo Bangladéš. kterým nebyly zajištěny důstojné pracovní podmínky, ubytování ani přístup ke zdravotní péči. Podle šetření britského listu Guardian zemřelo od momentu udělení pořadatelství turnaje v Kataru více než 6 500 dělníků.

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám