Hlavní obsah

Moderátorka propagovala heslo Nekupujte u Židů. Ve veřejnoprávní televizi skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá veřejnoprávní stanice SWR s okamžitou platností zrušila pracovní poměr Helen Faresové, která moderovala show MixTalk, sdělilo Novinkám tiskové oddělení SWR. Faresová vyzývala k bojkotu nejen izraelských, ale obecně všech výrobků, které mají něco společného s Židy, a současně propagovala aplikaci, která tyto výrobky rozpozná.

Foto: Profimedia.cz

Helen Faresová

Článek

„Moderátorka Helen Faresová již nebude moderovat MixTalk. SWR ji zbavila moderátorských povinností poté, co opakovaně vyjadřovala extrémní politické postoje na svém soukromém účtu na sociálních sítích,“ napsalo Novinkám tiskové oddělení stanice.

Moderátorka se sice distancovala od teroristické organizace Hamás, ale její výroky o Izraeli mluví naprosto jasně.

Televize uvedla, že Faresovou upozornila na povinnost neutrality, která „se vztahuje také na moderátory, aby se chránila nezávislost a důvěryhodnost pořadu“, uvádí se v prohlášení.

Švýcarský podnik odmítl půjčovat lyže Židům, už se o něj zajímá policie

Evropa

„Paní Faresová tuto neutralitu ve svých aktivitách na sociálních sítích postrádala,“ uvedla televize. Připomněla, že má jasná pravidla pro vystupování na sociálních sítích.

„Novináři samozřejmě mohou mít politický názor, nezávislost SWR a každého jednotlivého zaměstnance ale nesmí být narušena nebo zpochybněna aktivitami na sociálních sítích. SWR se domnívá, že tato zásada byla v tomto konkrétním případě porušena,“ uzavřela televize své prohlášení.

Faresová nedávno zveřejnila na svém soukromém instagramovém účtu video, kde kromě výzev k bojkotu izraelského zboží propaguje aplikaci pro chytré telefony, která usnadňuje zjištění, zda produkty nebo jejich výrobci mají něco společného s Izraelem, a proto by se podle ní neměly kupovat.

Majitel klubu zaplatil přes 160 milionů za půlminutový klip proti antisemitismu

Amerika

Video koluje na sociálních sítích a mnozí jejich uživatelé mají pocit, že se vzkřísilo nacistické heslo „Nekupujte u Židů“, píše web týdeníku Focus.

Příspěvky moderátorky rozhodně vyvážené a nezávislé nejsou. V jednom ze svých příspěvků například v souvislosti s válkou s Hamásem označuje izraelskou vládu za „fašistickou“.

Když se s ní například pokoušel jeden uživatel sociální sítě debatovat a řekl: „Bez Hamásu by k této válce nedošlo.“ Na to mu odpověděla: „To je tak historicky revizionistické a neinformované, že ani nevím, kde začít.“

Tomáš Klus zveřejnil video na podporu Gazy, je plné faulů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám