Hlavní obsah

Policie objevila nelegální tunely pod sídlem židovského hnutí v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod sídlem židovského hnutí Chabad Lubavič v New Yorku objevila policie v pondělí ilegálně vybudované podzemní tunely. V synagoze pod budovou zadržela několik přítomných příslušníků židovské chasidské komunity, kteří kladli odpor a nechtěli, aby se policie do tunelů dostala.

Policie objevila pod synagogou v New Yorku ilegální tunelyVideo: AP/Reuters

 
Článek

Sídlo židovského hnutí Chabad Lubavič se nachází ve čtvrti Brooklyn v New Yorku. Součástí komplexu je také synagoga nacházející se pod budovou. V pondělí večer objevila policie v místě nelegálně vystavěné tunely, informovala agentura Reuters.

Mluvčí newyorské policie uvedl, že policisté byli v pondělí odpoledne na místo přivoláni, aby zasáhli proti výtržnické skupině, která narušovala pořádek a poškozovala zeď, píše The Guardian.

Videa z incidentu ukazují, že na místě zavládl chaos a křik. Někteří členové komunity dokonce na záběrech vzteky převracejí lavice. Policisté několik mužů zatkli. Tunely byly zapečetěny, co se v nich nachází, policie neuvedla. Synagoga je prozatím uzavřena.

Vedení hnutí se od incidentu distancuje

Podle mluvčího hnutí Chabad-Lubavič celý incident začal tím, že skupina extremistických studentů prorazila zdi přilehlých domů. V návaznosti na to vedení zavolalo dělníky, aby škody opravili a zabetonovali zničené zdi.

To se některým z přítomných nelíbilo a odstartoval tak spor, ke kterému byla zavolána policie, která během zásahu objevila ilegálně vystavěné tunely.

Vedení zveřejnilo na síti X k situaci také oficiální vyjádření. „Komunita Chabad-Lubavič je zraněna vandalismem skupiny mladých agitátorů, kteří v pondělí večer poškodili synagogu pod sídlem Chabad… Tyto ohavné činy budou vyšetřeny a posvátnost synagogy bude obnovena. Děkujeme newyorské policii za její profesionalitu a citlivost,“ stojí ve vyjádření k situaci.

Hnutí Chabad-Lubavič je jedním z největších židovských hnutí na světě. Sídlo v newyorském Brooklynu je podle popisného čísla domu známo také jako „770“. Pro chasidy začalo být toto místo významné ve čtyřicátých letech minulého století, jeho součástí je synagoga, škola a kanceláře. Každoročně ho navštěvují tisíce lidí, příznivci Chabad-Lubavič ho považují za duchovní centrum. Budova postavená v gotickém stylu je tak slavná, že má po světě několik kopií.

Bydlel zde rabín Menachem Mendel Schneerson, který před svou smrtí v roce 1994 stál v čele hnutí více než 40 let a oživil chasidskou židovskou komunitu, která byla značně zničena holokaustem. V současné době má hnutí podle odhadů přes 200 tisíc členů.

Polsko: Putování světem chasidů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám