Hlavní obsah

Nelegální imigranti pracovali v jaderném komplexu v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Šestnáct nelegální imigrantů mělo vloni přístup do jednoho z nejpřísněji střežených zařízení ve Spojených státech, do Y-12 v komplexu Oak Ridge v Tennessee. V zařízení jsou skladovány jaderné zbraně. Tzv. černé duše v něm získaly práci na základě předložení falešných dokladů. Zprávu zveřejnil v pondělí kontrolní úřad ministerstva energetiky.

Článek

Dokument uvádí, že imigranti se v komplexu poblíž města Knoxville pohybovali "dokonce několikrát". "Ukazuje to na možné vážné nebezpečí a selhání bezpečnostní kontroly," píše se v něm.

Přistěhovalci pobývající v USA nezákonně pracovali v komplexu zejména jako stavební dělníci a opraváři. Podle amerických úřadů tak neměli přístup k žádným utajovaným či citlivým informacím, ani k jadernému materiálu. Šestnáctka cizinců čeká nyní na vyhoštění.

Zpřísnění bezpečnosti

Ministerstvo energetiky dále uvedlo, že vedení zařízení po pročtení zprávy bezpečnostní opatření v Y-12 značně zpřísnilo. Ke vstupu do komplexu musejí nyní zaměstnanci na vyzvání předložit i rodný list nebo jinak dokázat, že mají americké občanství.

Odpovědný rezort také přiznal, že kontrola byla provedena na základě anonymu z léta 2004. Úředníci testovali připravenost dílčích zařízení na případný teroristický útok. V Y-12 mimo jiné rovněž zjistili manipulaci s bezpečnostními záznamy od poloviny 80. let. V zařízení se přitom obohacuje uran a skladují jaderné zbraně.

Oak Ridge je složen z přibližně 600 budov, rozprostírá se na více než 328 ha. Byl vybudován během 2. světové války v rámci projektu Manhattan, během něhož vznikla první jaderná bomba. Nyní v něm pracuje kolem 13 tisíc lidí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám