Hlavní obsah

Nekontrolovaná migrace podnítí sociální výbuch, varuje šéf CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naléhavost konečně účinně jednat proti ilegální migraci, protože věci zašly příliš daleko, zdůraznil ve dvou rozhovorech Friedrich Merz, šéf opoziční křesťanské demokracie (CDU), která dominuje všem žebříčkům podpory německých politických stran.

Foto: Profimedia.cz

Šéf CDU Friedrich Merz v nedělním rozhovoru pro ARD

Článek

„Takhle to s imigrací dál nejde. Kromě válečných uprchlíků z Ukrajiny máme letos už více než 175 tisíc žádostí o azyl. Při projekci na celý rok bychom pak měli 300 tisíc uprchlíků. To je příliš mnoho,“ zdůraznil Merz v rozhovoru pro list Bild.

Německo podle něho není na imigraci takového rozsahu – i do sociálních systémů – připraveno. „Volání obcí o pomoc je nyní zoufalé. Musíme tento příliv okamžitě omezit, jinak hrozí, že nám sociální soudržnost vybouchne do tváře,“ dodal.

V nedělním letním rozhovoru pro televizi ARD poukázal na fakt, že Spolková republika je zemí ochotnou přijímat běžence. „Uprchlíkům z Ukrajiny jsme příkladně pomohli. Existují však určité meze, zvláště když nelegální migrace do Německa narůstá, jako tomu bylo v letošním roce,“ podotkl.

Právo na azyl se zneužívá

Základní právo na azyl podle článku 16a základního zákona (německé ústavy - pozn. autora) se podle předsedy CDU velmi zneužívá. Musí se o tom vést diskuse, dodal.

Merz je přesvědčen, že názor, že se „současné právo na azyl statisíckrát zneužívá ke vstupu do Německa“, nesídlí jen on, ale také mnozí výzkumníci migrace a ke stejnému závěru dospěla ve své zemi sociálnědemokratická vláda v Dánsku.

„Průzkumy jasně ukazují, že vzestup radikální pravice je způsoben také neschopností vlády jednat v oblasti migrace. Humanita a pořádek jsou dvě strany téže mince: pokud migraci nezvládnete, nemůžete reálně pomoci těm, kteří ochranu skutečně potřebují,“ uzavřel šéf CDU.

Mít práci, umět jazyk a sdílet hodnoty. Cesta k občanství bude v Německu rychlejší

Evropa

Merz vidí jako řešení silnější kontroly na hranicích. „Pokud nedokážeme dostatečně chránit vnější hranice Evropy, a to v tuto chvíli nedokážeme, pak musíme lépe chránit vnitřní hranice a pak je třeba kontrolovat nelegální migraci na vnitřních hranicích,“ podotkl s tím, že to neznamená nové uzavírání hranic.

Na otázku, co o konkrétně chce změnit, odpověděl: „Měli bychom rozšířit kontroly na všechny německé vnější hranice a zvýšit počet bezpečných zemí původu, do kterých můžeme žadatele o azyl okamžitě deportovat. Protože Zelení odmítají uznat Moldavsko, Gruzii, Tunisko, Maroko a Alžírsko jako bezpečné třetí země, dáme o tom znovu hlasovat ve Spolkovém sněmu. V této otázce je jasná většina proti Zeleným“.

Spahn: potřebujeme oddych

Pro tvrdší přístup se vyslovil i hesenský premiér Boris Rhein (CDU). „Potřebujeme změnu paradigmatu v azylové politice a konec otevřených hranic, alespoň na nějaký čas,“ řekl v neděli podle listu Handelsblatt.

K přísnějšímu omezení přistěhovalectví do Německa vyzval před týdnem také Jens Spahn, vlivný člen CDU a od března 2018 do prosince 2021 spolkový ministr zdravotnictví ve čtvrté vládě Angely Merkelové.

„Německo si potřebuje odpočinout od zcela nekontrolované azylové migrace. Ukazují to zkušenosti: její počty nemůžeme výrazně snížit prostřednictvím deportací. Proto je třeba dát na vnější hranici EU jasný signál: touto cestou nikdo nemůže pokračovat,“ řekl místopředseda parlamentní frakce CDU/CSU podle listu Frankfurter Allgemenie Zeitung.

Nestíháme chytat ilegální migranty, bije na poplach Sasko

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám