Hlavní obsah

Nestíháme chytat ilegální migranty, bije na poplach Sasko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saská vláda bije na poplach kvůli rapidně rostoucímu počtu ilegálních migrantů, kteří se pokoušejí dostat do Německa. Jen na saských hranici s Českem a Polskem jich policisté zadrželi od pátku do neděle 204 a těch nedopadených je prý mnohem více.

Foto: Profimedia.cz

Skupina migrantů zadržená u Zhořelce

Článek

Statistika je podle deníku Bild alarmující. Například jen v pátek zadrželi policisté u města Zhořelce (Görlitz) 50 běženců. V sobotu následovalo 28 a v neděli 57 zadržených. Nejčastěji šlo o Syřany, Turky a Íránce, byli ale mezi nimi také migranti z Indie, Afghánistánu, Egypta a Pákistánu.

Na mnohé z nich upozorňují místní občané tím, že zavolají na policejní linku. Často zahlédnou, jak uprchlíci vyskakují z přeplněných dodávek pašeráků a poté se ve skupinách bez cíle toulají po lesech i městech.

Některé strážci pořádku odhalí sami při silničních kontrolách, což byl i případ ukrajinského pašeráka, který ve svém BMW vezl čtyři Syřany ve věku 20 až 29 let. Žádný z nich neměl dokumenty.

Sasko a Braniborsko tlačí na obnovení hraničních kontrol. Policejní odbory čekají mrtvé

Evropa

V Budyšíně (Bautzen) zajistila policie o víkendu 26 Syřanů při kontrolách v ulicích a na nádraží. „Pašeráci je přivezli do Německa z Polska nebo Česka,“ upřesnil mluvčí policie Alfred Klaner. Šlo o 23 mužů a jednu tříčlennou rodinu.

Chybí ubytovací kapacity

Zhořelecký křesťanskodemokratický (CDU) radní Stephan Meyer důrazně vyzval spolkovou vládu, aby okamžitě zavedla dočasné hraniční kontroly. „Sílící ilegální migrace a alarmující aktivita pašeráků vyžadují rychlé jednání,“ vzkázal Meyer sociálně demokratické (SPD) spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserové, která ovšem podobné výzvy opakovaně odmítla.

Podle Meyera je ale nutné dosavadní vývoj zastavit, a to nejen kvůli bezpečnosti německých občanů ale i kvůli tomu, aby země měla dostatečné ubytovací kapacity pro běžence, kteří o azyl žádají oprávněně.

Meyer také apeloval na vládu v Berlíně, aby převzala náklady regionů na pobyt azylantů. Zdůraznil, že Zhořelec je v ubytovacích kapacitách a schopnosti financovat přijímání azylantů na pokraji sil.

Také starosta 40tisícového Freitalu u Drážďan Uwe Rumberg ze strany Konzervativní střed podle deníku Bild hlásí, že jeho město už nemá žádné volné ubytovací kapacity. Na výzvy k pronajmutí volných bytů pro azylanty podle něj už občané téměř nereagují.

Podle šéfa frakce zmíněné strany v městském zastupitelstvu Martin Rülkeho nemají lidé motivaci, aby pomáhali. „V době pandemie a při nárůstu cen energií nebral nikdo ohled na jejich zájmy,“ uvedl Rülke. Ve městě a v okrese prý už „nikdo není schopen dělat zázraky jen kvůli tomu, aby neztroskotaly ideologické a utopistické představy spolkové vlády“.

Německo za červenec hlásí meziroční nárůst migrace o 80 procent

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám