Hlavní obsah

Někdejší osobní strážce Kennedyových nahlodává závěry o jednom střelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho podle oficiální verze atentátník Lee Harvey Oswald vypálil 22. listopadu 1963 v Dallasu tři kulky. První ho minula, druhá ho zasáhla do krku a třetí do hlavy. Na světlo se nyní dostávají podrobnosti zveřejněné Paulem Landisem (88), někdejším agentem tajné služby, tělesné stráže amerického prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Autokolona s prezidentem Johnem Kennedym v Dallasu 22. listopadu 1963 asi minutu předtím, než zazněly osudové výstřely

Článek

Landis, který měl v Dallasu chránit Jackie Kennedyovou, si stále pamatuje první výstřel. Na kraťoučký okamžik, když stál na stupínku auta za prezidentem, si dělal marnou naději, že to možná bouchla jen petarda nebo že praskla pneumatika. Ale znal zbraně a věděl, že to tak není, napsal list The New York Times (NYT).

Podivná „kouzelná“ kulka

Ústředním bodem jeho knihy The Final Witness (Poslední svědek), která v angličtině vyjde 12. října), se stala nechvalně proslulá „kouzelná kulka“, jak ji překřtili odpůrci oficiální verze atentátu.

Oficiální verze tvrdí, že kulka zasáhla Kennedyho zezadu, vyšla zepředu jeho krkem a poté pronikla do těla texaského guvernéra Johna Connallyho, který seděl přímo před prezidentem.

V bazaru se skrývala dosud neznámá fotka prezidenta Kennedyho ze dne jeho vraždy

Koktejl

Podle oficiální teorie Warrenovy komise o atentátu měla kulka tak zvláštní trajektorii, že Connallymu poranila záda, hrudník, zápěstí a stehno. Opravdu se to ale může stát jedinou kulkou? Nebo tam byly další, dokonce jiný střelec?

Pochybnosti se objevily už po zprávě komise, protože kulka zůstala poměrně neporušená. Nalezli ji v nemocnici po atentátu, a to na nosítkách s guvernérem. Vyšetřovatelé Warrenovy komise předpokládali, že vypadla z jeho těla během boje o život.

Landis, který nikdy nevypovídal před komisí pro vyšetřování atentátu, podle webu The Telegraph, prohlásil, že sebral kulku zaseknutou do zadního sedadla auta, kde JFK seděl, a položil ji na prezidentova nosítka, aby ji vyšetřovatelé mohli prozkoumat. V nemocnici ji musel někdo přenést na Connallyho nosítka.

Foto: Jim Altgens, ČTK/AP

Americký president John F. Kennedy 22. listopadu 1963 při přehlídce v Dallasu mává ze svého vozu, vedle něj je jeho žena Jacqueline Kennedyová

Exbodyguard se navíc domnívá, že kulka neměla dostatečnou rychlost, aby Kennedym prošla, natož aby pokračovala v nepravděpodobné trajektorii, jež byla později označená za „kouzelnou“. „Zranění guvernéra Connallyho způsobila jiná kulka,“ nepochybuje.

Landis až donedávna vždy uznával, že jediným střelcem byl Oswald, kterého později zastřelil Jack Ruby na dallaské policejní stanici. Nyní je o tom přesvědčen daleko méně, jak řekl NYT. „V tuto chvíli začínám pochybovat sám o sobě,“ řekl. „Tak daleko jako dříve nejsem ochoten zajít.“

Otazníky a spekulace

Warrenova komise dospěla k závěru, že Oswald vystřelil tři náboje z pušky Carcano M91/38 s kulovým závěrem za 8,3 sekundy. Italští odborníci však v roce 2007 zjistili, že zbraň nedokázala vypálit tři kulky za méně než 19 sekund.

Domněnky, že za atentátem stojí jediný střelec, v posledních šesti desetiletích opakovaně zpochybňovala řada konspiračních teorií, podle nichž atentát zorganizovali mimo jiné mafie, zpravodajská služba CIA nebo antikomunisté, aby zabránili stažení USA z Vietnamu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Oficiální snímek komise pro vyšetřování vraždy amerického prezidenta Johna F. Kennedyho

Spekulace ukazovaly prstem na Vatikán, Fidela Castra či Lyndona B. Johnsona, Kennedyho viceprezidenta, jehož působení v prezidentské funkci započalo 22. listopadu 1963 na palubě Air Force One směřujícího z Dallasu do Washingtonu, kde složil prezidentskou přísahu a nastoupil tak na místo po zavražděném Kennedym.

Robert Kennedy mladší, prezidentův synovec a současný prezidentský kandidát, jehož otec Robert „Bobby“ Kennedy se stal v květnu 1968 rovněž obětí atentátu, opakuje, že ve vraždě jeho strýce měla prsty CIA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lee Harvey Oswald, zadržený v souvislosti s Kennedyho vraždou, 23. listopadu 1963 v Dalasu odpovídá novinářům

Ze spisů, které americká vláda zveřejnila v roce 2017, však vyplynulo, že podrobné prověřování úředních záznamů CIA v roce 1975 nenašlo nic, co by Oswalda spojovalo s jakoukoli oficiální agenturou.

Prezident Joe Biden nařídil odtajnění zbývajících záznamů souvisejících s atentátem a Národní archiv od dubna do června letošního roku zveřejnil 2672 spisů.

Synovec Kennedyho chce kandidovat na prezidenta

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám