Hlavní obsah

V bazaru se skrývala dosud neznámá fotka prezidenta Kennedyho ze dne jeho vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bazarech se mohou skrývat skutečné poklady. Nedávno se o tom přesvědčil i muž z Texasu, který si tam šel koupit hudební CD. V krabičce totiž byla také dosud neznámá fotografie prezidenta Johna F. Kennedyho ze dne, kdy byl zavražděn.

Foto: Profimedia.cz

Prezident John Fitzgerald Kennedy s manželkou Jacqueline (ilustrační foto)

Článek

Když už byl George Rebels v bazaru v malém městečku Ferris jihovýchodně od aglomerace Dallasu, rozhodl se koupit si tam antologii od kapely Bachman Turner Overdrive na CD. Ale nový přírůstek do jeho hudební sbírky ho vlastně ani moc nezajímal, protože krabičku poprvé otevřel až zhruba za měsíc.

Vedle hudebních nosičů v ní však spatřil i mnohem cennější kousek, polaroidovou fotografii, na níž je zobrazen vůz s tehdejším americkým prezidentem Johnem Fitgeraldem Kennedym a jeho manželkou, jak projíždí mezi lidmi lemujícími silnici. Na zadní straně pak je napsáno datum 22. listopadu 1963, což je den, kdy byl JFK v Dallasu zavražděn.

„Byl jsem v šoku, a to ještě mírně řečeno,“ popsal Rebels své první pocity. Podle svých slov okamžitě věděl, že jde o dosud nepublikovanou fotografii. „Jen mi přišlo zvláštní, že jsem ji našel v obalu na CD,“ dodal.

Fotku již prozkoumal i Farris Rookstool, bývalý analytik FBI, jenž se nyní jako historik zaměřuje právě na Johna F. Kennedyho. Podle něj fotka vznikla, když prezidentova kolona opouštěla oblast Love Field, tedy ještě dost daleko od místa atentátu. „Je docela hezké vidět něco, co pravděpodobně nikdo neviděl 60 let,“ řekl Rookstool.

Majitel George Rebels se zatím nerozhodl, jak se vzácnou fotkou naloží. Možná si ji nechá, ale dá se předpokládat, že o nabídky solventních sběratelů nebude mít nouzi.

Národní archiv USA zveřejnil 13 000 dokumentů ohledně atentátu na Kennedyho

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám