Hlavní obsah

Nejen Huawei. Američané sestavují seznam firem s vazbami na čínskou armádu

Americké ministerstvo obrany sestavuje seznam společností, které spolupracují s čínskou armádou. Jedná se o součást Trumpova plánu k ochraně citlivých amerických údajů a technologií. Uvádí to Financial Times.

Foto: Jason Reed, Reuters

Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany v okrese Arlington ve státě Virginia.

Článek

Pentagon se snaží identifikovat čínské společnosti a organizace se vztahy k čínské armádě. Američané tím podle listu Financial Times chtějí zejména chránit zásobovací řetězce amerických zbraní.

Ministerstvo se stále více zajímá o dodavatelské řetězce, hledá způsoby, jak řešit mezery v americké průmyslové základně a zabránit infiltraci protivníky. Zaměření se zintenzivnilo poté, co prezident Donald Trump v roce 2017 označil Čínu za „revizionistickou“ mocnost ve své první národní bezpečnostní strategii.

Cílem přezkumu je odhalit zranitelná místa dodavatelského řetězce, aby se zajistilo, že americké společnosti nepomohou čínské armádě prostřednictvím prodeje nebo nákupu.

Stejně jako USA omezily čínskou telekomunikační společnost Huawei, tento seznam údajně pomůže vládě snížit potenciální hrozby z Číny využitím pravidel kontroly vývozu a federálních předpisů o akvizicích, které lze použít k zákazu nákupu technologií od těchto společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám