Hlavní obsah

Spojené státy odsouvají o dva týdny zvýšení cla na čínské zboží

– Washington

Spojené státy se rozhodly odložit na 15. říjen plánované zvýšení cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu Kč). Na Twitteru to oznámil americký prezident Donald Trump, podle nějž jde o projev „dobré vůle”. Clo na část čínských výrobků mělo původně ze současných 25 procent narůst na 30 procent už 1. října.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump hovoří v New Hampshiru.

Článek

Šéf Bílého domu uvedl, že změna plánu přichází po žádosti čínského vicepremiéra Liou Chea a důvodem rozhodnutí je „skutečnost, že Čínská lidová republika bude 1. října slavit své 70. výročí”.

„Dohodli jsme se, že na znak dobré vůle přesuneme zvýšené clo na zboží v hodnotě 250 miliard dolarů..., z 1. října na 15. říjen,” napsal Trump na Twitteru.

Na začátku října se má ve Washingtonu uskutečnit další kolo obchodních jednání mezi vysokými představiteli Číny a Spojených států. Oznámený odklad navýšení amerického cla otevírá možnost, že rozhovory proběhnou ještě před zavedením tohoto kroku, podotkla agentura Reuters.

Čína a Spojené státy na sebe vzájemně uvalují cla v rámci obchodní války, která trvá už déle než rok. Má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese. Washington se pomocí cel snaží přimět Peking ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám