Hlavní obsah

Lákavá smlouva s Wagnerovci přivedla bossy ruské mafie do hrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smlouva s Wagnerovci proměnila 25leté tresty tří ruských mafiánů v rozsudky smrti. Výměnou za příslib milosti se totiž loni upsali k půlroční vojenské službě, během invaze na Ukrajinu ale padli. Upozornila na to v pondělí na svém webu skupina investigativních novinářů organizace Bellingcat.

Foto: Profimedia.cz

Středisko Wagnerovců v Petrohradu

Článek

Andrej Berežnych podepsal kontrakt s ruskou Wagnerovou soukromou vojenskou organizací ve svých 55 letech. I v relativně pokročilém věku měl ke vstupu do armády pádný důvod. Od roku 2013 si odpykával 25letý žalář. Ruský nejvyšší soud ho tehdy poslal na čtvrt století za mříže pro vraždu a další zločiny.

Berežnych založil gang v Balakově, hlavním městě Saratovské oblasti. Původně chtěl jen pomstít smrt svého šéfa, kterému dělal řidiče. Partička rváčů se ale rozrostla až do polovojenské organizace po zuby ozbrojených zabijáků. Její zakladatel padl loni 8. prosince, ani ne měsíc poté, co se Wagnerovcům upsal, uvádí Bellingcat s odkazem na telegramový kanál, který přináší informace z ruského podsvětí.

Loni v prosinci padl na Ukrajině také 59letý Sergej Maksimenko, někdejší boss gangu Olympia, který si od roku 2014 odpykával 25letý trest v trestanecké kolonii v Mordvinsku vzdáleném 650 kilometrů od Moskvy. Provinil se tím, že ovládal mafii ve městě Penza. Jím vedený gang měl pod palcem prostituci, lichvu i nájemné vraždy.

Posledním z trojice ruských mafiánských bossů, již v řadách Wagnerovců padli na Ukrajině, byl 55letý Igor Kusk, který si až do svého „vysvobození“ zakladatelem a majitelem Wagnerovců Jevgenijem Prigožinem odpykával 23 roků vězení v trestanecké kolonii v republice Komi, asi tisíc kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Dva zajatí Wagnerovci popsali hrůzy z fronty

Evropa

Kusk, který byl odsouzen za vedení gangu v Tatarstánu, měl na rozdíl od prvních dvou jmenovaných bossů bojové zkušenosti. Byl veteránem sovětské války v Afghánistánu. Vdova, kterou po sobě zanechal, řekla ruskému serveru Business Gazeta, že její muž napsal lídrovi Kadyrovců Ramzanu Kadyrovovi dopis a žádal, aby ho do války vzal on. Nakonec se musel spokojit se soukromými oddíly Jevgenije Prigožina. Proč ho Kadyrovci nepřijali, není jasné. I oni totiž do svých řad přijímali trestance.

Buď jak buď, předchozí bojová zkušenost Kuskovi příliš nepomohla. Podle ruských médií padl na Ukrajině 6. září, tedy ani ne dva měsíce poté, co byl naverbován.

Wagnerovci už trestance nechtějí

Žoldnéřská skupina Wagnerovců stála v čele několik měsíců trvajícího útoku na město Bachmut v Doněcké oblasti a hraje čím dál tím významnější roli v ruské invazi na Ukrajině. Nové bojovníky získávala mimo jiné v ruských vězeních a trestaneckých koloniích. Minulý týden ale oznámila, že už mezi odsouzenými rekrutovat nebude. To by podle analytiků mohlo značit změnu taktiky vedení války související s v posledních týdnech zesílenou ukrajinskou ofenzivou.

Ruské jednotky zahájily velkou ofenzivu v Luhansku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám