Hlavní obsah

Nebezpečný manévr ruských bombardérů, 73 metrů od lodí NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ruské bombardéry proletěly ve čtvrtek na vzdálenost pouhých 73 metrů nad loděmi Stálé námořní skupiny NATO (SNMG1), píše server týdeníku Focus s odkazem na zprávu velitelství NATO v Northwoodu. Incident se odehrál nad Baltským mořem.

Foto: Profimedia

Ruský stroj Suchoj SU-24

Článek

Letová výška strojů byla pouhých 300 stop, což odpovídá asi 91 metrům. Piloti na pokusy o kontakt nereagovali.

Na dotaz německé tiskové agentury DPA mluvčí v sobotu uvedla, že manévr provedly taktické bombardéry Suchoj SU-24, které mají v NATO kódové označení Fencer. Spojenci okamžitě aktivovali letectvo a ruské stroje vzápětí opustily prostor. Mluvčí uvedla, že bombardéry pravděpodobně nebyly vyzbrojeny raketami.

SNMG1 se skládá ze čtyř až šesti torpédoborců a fregat a v době incidentu se skupina plavidel nacházela asi 50 kilometrů od polského přístavu Gdaňsk.

Jak na nebezpečný manévr reagovaly posádky lodí, mluvčí nesdělila. Je možné, že ruské stroje byly detekovány radarem řízení palby, aby mohly být v případě nouze sestřeleny.

Manévr byl podle NATO riskantní zejména proto, že ruští piloti létali v oblasti, která je považována za nebezpečnou zónu a v současnosti ji Aliance využívá pro cvičení protivzdušné obrany. Akci ruských strojů je proto třeba klasifikovat jako „nebezpečnou a neprofesionální“, která „zvýšila riziko chybných výpočtů a nehod“, uvedla centrála v Northwoodu.

Ruská stíhačka v září vypustila raketu poblíž britského letounu nad Černým mořem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám