Hlavní obsah

Ruská stíhačka v září vypustila raketu poblíž britského letounu nad Černým mořem

Londýn
Aktualizováno

Ruská stíhačka vypustila na konci září raketu poblíž britského letounu nad Černým mořem, uvedla agentura Reuters. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že podle Ruska šlo o technickou chybu.

Foto: Profimedia.cz

Britský průzkumný letoun RC-135W Rivet Joint

Článek

Wallace v britském parlamentu uvedl, že se jednalo o neozbrojený průzkumný letoun Královského letectva RC-135W Rivet Joint, který byl na rutinní hlídce, když ho zachytily dva ruské stíhací letoun Suchoj Su-27.

Jeden z nich vypálil raketu zpoza vizuálního dosahu britského letounu. Wallace poté napsal svému ruskému protějšku Sergeji Šojguovi. Spojené království mezitím přerušilo po incidentu hlídkování.

Moskva 10. října podle Wallace odpověděla, že provedla vyšetřování a vypálení rakety odůvodnila technickými závadami. Rusko zároveň uznalo, že k incidentu došlo v mezinárodním vzdušném prostoru.

Británie poté hlídky nad Černým mořem obnovila s doprovodem bojových letounů.

RC-135W Rivet Joint je specializovaný průzkumný letoun, který může být nasazen ve všech oblastech na strategických a taktických misích. Jeho senzory zachytí signály z radarových a komunikačních systémů.

Severoatlantická aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu posílila svoji přítomnost v zemích sousedících s Ukrajinou. Královské letectvo v březnu poslalo čtyři stroje Eurofighter Typhoon na základnu do Rumunska.

„Alianční letouny společně rutinně operují v oblasti Černého moře, aby zdokonalily vzájemné komunikační i operační dovednosti pro budoucí mise,“ uvedlo NATO ve společném prohlášení na konci května po jednání na základně Ramstein v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám