Hlavní obsah

Část Kočnerova sledovacího komanda je prý stále aktivní

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský podnikatel Marian Kočner, který čelí obvinění, že si objednal vraždu novináře Jána Kuciaka, využíval ke sledování novinářů a politiků speciální komando složené z bývalých členů Slovenské informační služby (SIS). Současný šéf SIS Vladimír Pčolinský pro televizi Joj řekl, že někteří členové sledovacího komanda jsou stále aktivní.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kočner u soudu

Článek

„Někteří členové komanda dodnes na setkáních říkají, že jejich služby a ceny jsou stále stejné,“ řekl Pčolinský. Podobné informace má podle ministra obrany Jaroslava Nadě také vojenská zpravodajská služba. „Vojenské zpravodajství mě informovalo, že existují nějaká podezření o tom, že se tady dál vykonávají nelegální aktivity,“ řekl Naď. Premiér Igor Matovič označil tyto informace za věrohodné.

Členové zmíněného sledovacího komanda nebyli dosud zadrženi, ani obviněni. U specializovaného soudu v Pezinku, který má v případě vraždy Jána Kuciaka vynést rozsudek 3. září, vypovídali členové tohoto údajného uskupení: Peter Tóth, Miroslav Kriak, Štefan Mlynarčík a Juraj Škrip.

Kočnerovi a dalším navrhli 25 let. Zsuzsová pro něj byla podle prokurátora ochotná udělat vše

Evropa

Kriak nyní pro televizi Joj slova šéfa tajné služby zpochybnil. „Tato informace má asi takovou hodnotu, jako kdybych vám řekl, že Slovensko od včerejška sousedí se Švédskem,“ řekl Kriak.

Bývalý člen tajné služby tvrdí, že na žádném nelegálním sledování nepracuje a podobné služby nenabízí. „Řekl jsem to jen ze žertu před jedním člověkem. Protože ten člověk je zaměstnancem SIS, tak musel o našem kontaktu napsat záznam a celé se to dezinterpretovalo,“ dodal Kriak.

Svědek: Kočner hledal někoho, kdo by se za miliony doznal k vraždě Kuciaka

Evropa

Zmíněná skupina v minulosti zabezpečila pro Kočnera důležité informace, na základě kterých přišli novinář Ján Kuciak i jeho snoubenka Martina Kušnírová o život. Dva mladí lidé byli zastřeleni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Reklama

Výběr článků

Načítám