Hlavní obsah

NASA zveřejnila video a fotky z paluby Columbie

Novinky, CNN, NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Víc než deset hodin videa a 92 fotografií pořízených na palubě raketoplánu Columbia během jeho posledního letu, který skončil katastrofou při návratu na Zemi letos 1. února, zveřejnila v úterý komise vyšetřující tragédii. Záběry ukazují život v raketoplánu z pohledu jeho posádky a kromě snímků astronautů zahrnují fotografie Země a průběhu experimentů.

Foto: archiv Slávek Boura

Slávek Boura

Článek

Záběry byly objeveny během pátrání po troskách Columbie, na jejichž základě se vyšetřovatelé snaží odhalit, co vedlo ke zkáze raketoplánu. Video a fotografie byly uvolněny ke zveřejnění s tím, že pro práci vyšetřovací komise nejsou relevantní.

Záběry byly objeveny během pátrání po troskách Columbie, na jejichž základě se vyšetřovatelé snaží odhalit, co vedlo ke zkáze raketoplánu. Video a fotografie byly uvolněny ke zveřejnění s tím, že pro práci vyšetřovací komise nejsou relevantní.

Na palubě raketoplánu se nacházelo 337 videokazet, ale po nehodě bylo nalezeno pouze 28 použitelných. Ze 137 kinofilmů na palubě výbuch stroje přestálo jen 21.

Podle CNN zobrazuje většina fotografií zeměkoule focených přes okno raketoplánu území státu Izraele. Pravděpodobně je pořídil izraelský astronaut Ilan Ramon, pro něhož byla osudná mise prvním letem do vesmíru.

Columbie se rozpadla na tisíce úlomků

Zveřejněná obrazová dokumentace byla nalezena mezi 84 tisíci kousky trosek raketoplánu roztroušených na území několika států USA. Zajištěné úlomky Columbie o celkové hmotnosti 38 510 kg tvořily pouhých 38 procent původní váhy stroje. Na pátrání se podílelo 30 tisíc lidí. Pátrací akce byla oficiálně ukončena v dubnu, odborníci v Johnsonově vesmírném středisku na Floridě poté začali rekonstruovat stroj ve snaze odhalit příčinu tragédie.

Raketoplán Columbia vybuchl 1. února letošního roku při průletu atmosférou během návratu na Zemi. Na jeho palubě zahynulo všech sedm členů mezinárodní posádky.

Reklama

Související články

Pátrání po troskách Columbie končí

Rozsáhlé pátrání po troskách raketoplánu Columbia, který se v únoru rozpadl při návratu na Zemi, bude zřejmě ještě tento měsíc definitivně ukončeno, oznámila...

Zkázu Columbie zřejmě zavinila odpadlá izolace

Havárii raketoplánu Columbia s největší pravděpodobností způsobila izolace, která při startu odpadla z přídavné nádrže a zasáhla těsnění na hraně levého...

Výběr článků

Načítám