Hlavní obsah

Zkázu Columbie zřejmě zavinila odpadlá izolace

Novinky, Jan Rovenský, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Havárii raketoplánu Columbia s největší pravděpodobností způsobila izolace, která při startu odpadla z přídavné nádrže a zasáhla těsnění na hraně levého křídla. Vyplývá to z úterní tiskové konference vyšetřující komise.

Foto: Kateřina Štruncová

praxe v bance

Článek

Těsnění o den později odpadlo a vytvořilo otvor, jímž při návratu do atmosféry pronikly žhavé plyny a raketoplán roztrhaly. Při neštěstí, které se odehrálo letos 1. února, zahynulo všech sedm astronautů na palubě.

Admirál Stephen Turcotte, jeden z vyšetřovatelů, řekl, že je ještě brzy na stanovení toho, co se přesně stalo. To, že havárii způsobilo odpadlé těsnění, je podle Turcottea "jisté ze 70 až 80 procent".

NASA posádce vztyčí památník

NASA dále oznámila, že na Arlingtonském národním hřbitově ve Washingtonu vztyčí památník sedmi členům posádky raketoplánu. "Národní památník bude v metropoli USA připomínat to, co představovala posádka Columbie: odvahu, čest a touhu po poznání," řekl Sean O'Keefe, ředitel NASA.

Návrh na zřízení památníku, který má stát poblíž místa připomínajícího katastrofu raketoplánu Challenger z roku 1986, podepsal již minulý týden prezident George W. Bush a vyčlenil na něj 500 tisíc dolarů (asi 15 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Co čeká kosmickou stanici po Columbii?

Zastavení letů amerických raketoplánů má velký dopad na provoz a další rozšiřování Mezinárodní kosmické stanice. Dopravu posádek a zásob budou místo...

NASA má černou skříňku z Columbie

Týmy pátrající pro troskách raketoplánu Columbia nalezly v noci na čtvrtek nedaleko města Hemphill ve východním Texasu záznamník dat, který na palubě...

Pátrání po troskách Columbie končí

Rozsáhlé pátrání po troskách raketoplánu Columbia, který se v únoru rozpadl při návratu na Zemi, bude zřejmě ještě tento měsíc definitivně ukončeno, oznámila...

Výběr článků

Načítám