Hlavní obsah

Napsal mylně o raketách, které dopadly do Polska. Dostal padáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká tisková agentura Associated Press propustila novináře, který ve své reportáži napsal, že rakety, které dopadly v polské obci Przewodów, patřily Rusku. Deník The Washing­ton Post (WP) novináře identifikoval jako Jamese LaPortu (35), bývalého příslušníka námořní pěchoty s nasazením v Afghánistánu, jenž do AP nastoupil v dubnu 2020.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Fotograf agentury Associated Press Jevhen Maloletka ukazuje na kouř stoupající po náletu na porodnici v Mariupolu. Ilustrační foto

Článek

WP připomněl, že dotyčnou zprávu zveřejnila agentura AP 15. listopadu večer. Autor se odvolával na americké zpravodajské zdroje. Agentura AP později zprávu stáhla.

O den později vydala agentura AP opravu. Uvedla, že její anonymní zdroj se mýlil a že „následné zprávy ukázaly, že rakety byly ruské výroby a Ukrajina je pravděpodobně odpálila na obranu proti ruskému útoku“.

LaPorta odmítl zprávu o svém propuštění z práce v AP komentovat, dodal WP, ale informaci potvrdili zaměstnanci AP. Podle nich propuštění předcházelo interní vyšetřování, které zjistilo porušení vnitřních předpisů, mimo jiné v souvislosti s využíváním anonymních zdrojů.

Záběry z dronu na kráter po dopadu střely v PolskuVideo: Reuters

Brazilský novinář se v Kataru dostal do sporu s policií. Jeho vlajku si spletli s duhovou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám