Hlavní obsah

Na středoevropské řidiče dohlédne příští týden Jestřáb

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/PRAHA

Policie na Slovensku, v České republice, Polsku, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku chystá příští týden nejrozsáhlejší dopravní bezpečnostní akci ve střední Evropě pod názvem Jestřáb. Akce proběhne od pondělí do neděle. Informaci v pátek novinářům sdělilo slovenské policejní prezidium.

Foto: Ivan Vilček, Právo
Článek

Policisté budou kontrolovat zejména rychlost jízdy, používání bezpečnostních pásů a požití alkoholu řidiči. Jen na Slovensku se do akce zapojí každý den kolem tisícovky mužů a žen zákona.

"Kontrola bude zaměřena na bezpečnost v silničním provozu, rychlost, používání bezpečnostních pásů, alkohol za volantem a pátrání po nelegálních migrantech. Policisté se v pondělí od rána objeví ve větším množství především na mezinárodních silničních tazích v blízkosti hraničních přejezdů, ale také na ostatních silnicích," řekl Právu Vladimír Gemela z Prezidia policejního sboru Slovenské republiky.

"V dubnu se v Budapešti sešli ministři vnitra Salcburského fóra, které sdružuje uvedených šest zemí. Tam slovenský ministr Vladimír Palko informoval o zkušenostech z našich dopravních akcí Jestřáb a navrhl uskutečnění společné dopravní bezpečnostní akce. Jeho návrh byl přijat," vysvětlil Gemela původ dosud největší dopravní akce.

Na Slovensku se Jestřáb uskutečnil už čtyřikrát. Při květnové akci zjistila policie téměř 30 tisíc přestupků a pokutovala skoro 25 tisíc řidičů. Slováci nejčastěji překračovali rychlost a jezdili bez bezpečnostních pásů. Při akci policisté vybrali pokuty ve výši téměř 21 milionů slovenských korun (asi 17 mil. Kč).

Češi nekomentují

Zástupce českého policejního prezidia dnes potvrdil, že k celoevropské akci se připojí i česká policie. "Zda proběhne či nikoli, kdy se tak stane, v jakém rozsahu a jaké bude její zaměření, to ale předem nezveřejňujeme," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám