Hlavní obsah

Slovensko na další tři týdny výrazně zpřísní opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na nejbližší tři týdny chce Slovensko zpřísnit opatření proti šíření nemoci covid-19. Po úterním jednání vlády s členy konzilia odborníků má ve čtvrtek zpřísnění schválit kabinet premiéra Eduarda Hegera.

Covidová mapa Slovenska platná od 22.11.2021

Článek

„Na nejbližší tři týdny potřebujeme výrazně zpřísnit, abychom uklidnili a stabilizovali situaci v nemocnicích, kde je situace kritická,“ řekl Heger.

Konzilium odborníků navrhuje, aby do práce chodili lidé jen po očkování, po testování a po překonání covidu.

„Hromadné akce budou pouze pro očkované. Návštěva nákupních center bude umožněna pouze v režimu očkovaní a po překonání covidu,“ dodal předseda vlády.

„Sportovní akce se budou konat rovněž jen v režimu očkovaní a po překonání.

Na Slovensku je zle. Lékaři rozhodují, kdo půjde na přístroje

Koronavirus

Wellness, aquaparky a ubytování budou také jen pro očkované a po překonání. V černých okresech nebude umožněné ubytování ani očkovaným a po překonání covidu,“ upřesnil Heger.

Premiér varoval, že pokud to nebude dostatečné, lidi nebudou opatření dodržovat a bude se zvyšovat nápor na nemocnice, vláda bude muset ještě přitvrdit.

V případě zlepšení situace by Slovensko mělo uvolnit opatření především pro očkované. Heger opětovně vyzval lidi, aby se dali očkovat.

Zlomový bod

Na celém Slovensku je volných už jen 20 lůžek s umělou plicní ventilací. „Jsme ve zlomovém bodu pandemie,“ řekl slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Ve slovenských nemocnicích je hospitalizováno přes 2800 pacientů s potvrzeným covidem. Pro nové pacienty, kteří potřebují kyslíkovou podporu, je na Slovensku volných jen 600 lůžek.

„Nejkritičtější je situace v regionech, kde je nejnižší očkovanost,“ konstatoval Lengvarský. Na Slovensku je očkovaných 45 procent lidí, když nejméně očkovaných je na východě a severu země.

Schváleno. Slováci musí v práci prokazovat bezinfekčnost

Evropa

Od pondělí 22. listopadu bude v nejhorší černé fázi už 54 ze 79 slovenských okresů.

Na Slovensku zaznamenali 6421 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 46 infikovaných. V nemocnicích je 2862 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 241 na JIP a 258 na plicní ventilaci.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 569 866 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 644 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 550 248 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 426 386 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám