Hlavní obsah

Na Slovensku by volby vyhrála strana Směr Roberta Fica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce před parlamentními volbami na Slovensku má nejvyšší preference strana Směr-sociální demokracie bývalého premiéra Roberta Fica (58). Podle červencového průzkumu agentury Ipsos by Směr volilo 19,4 procenta Slováků.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Robert Fico

Článek

Na druhém místě by se umístila mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko (15,9 %) a na třetím strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho (14,9 %).

Hnutí Republika by dalo svůj hlas 8,6 procenta Slováků a podpora tříčlenné koalice pod vedením nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče činí 7,1 procenta. To je na hranici zvolitelnosti, protože koalice musí získat pro vstup do parlamentu minimálně sedm procent hlasů.

Do parlamentu by se dostalo také hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára (6,4 %) a Křesťanskodemokratické hnutí (5,9 %). Přesně pět procent potřebných pro vstup do parlamentu by získala strana Svoboda a Solidarita (SaS) a mimoparlamentní Slovenská národní strana (SNS).

Parlamentní volby na Slovensku 2023 v kostce

Volby

Podpora Kollárova hnutí Jsme rodina má klesající tendenci poté, kdy letos v červnu přiznal, že v roce 2012 uhodil svou tehdejší přítelkyni Barboru Richterovou. Preference Jsme rodina klesly z červnových 7,2 na 6,4 procenta.

Nové straně Demokraté bývalého premiéra Eduarda Hegera by dalo svůj hlas jen 2,1 procenta voličů a straně Modří expremiéra Mikuláše Dzurindy jen 1,8 procenta voličů. Bez šance na vstup do parlamentu je také Lidová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby (2,6 %).

Červencový průzkum agentury Ipsos (v %)
Směr 19,4
PS15,9
Hlas 14,9
Republika 8,6
OLaNO 7,1
Jsme rodina 6,4
KDH 5,9
SaS 5
SNS 5

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám