Hlavní obsah

Na ruské straně hranice přituhuje. Evakuují se tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K záchraně života a opuštění ostřelovaných obcí v Bělgorodské oblasti, zejména v okolí Šebekina u ukrajinské hranice, vyzval v neděli tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ten zároveň připustil, že už nyní více než čtyři tisíce lidí z regionu žijí v dočasném přístřeší.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Šebekina v evakuačním centru v Bělgorodu

Článek

„Žádám, aby obyvatelé v ostřelovaných obcích, především v okrese Šebekino, uposlechli výzvy úřadů a odešli – dočasně odešli – ze svých domovů, aby ochránili to nejcennější – své životy a životy svých blízkých,“ apeloval Gladkov na sociální síti Telegram. Oznámil také, že ruské úřady poslaly děti z pohraničních oblastí a potomky mobilizovaných ruských vojáků na tábor na anektovaný poloostrov Krym.

Gladkov dále informoval, že v noci na neděli způsobilo ostřelování v Šebekinském a Volokonovském okrese „mnoho škod“. V sobotu hlásil, že po ostřelování přišly v Bělgorodské oblasti o život dvě ženy, o den dříve psal o celkem čtyřech obětech na dvou různých místech a dalších raněných.

Starosta Bělgorodu Valentin Demidov už v sobotu zveřejnil záběry evakuace obyvatel čtyřicetitisícového Šebekina v autobusech, upozornil ruský zpravodajský web RBK. O den dříve Gladkov řekl, že ze Šebekina do Bělgorodu a Starého Oskolu dorazilo více než 2,5 tisíce lidí.

K útokům proti ruským jednotkám na ruském území se hlásí ozbrojené skupiny Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor. V neděli oznámily, že vzaly do zajetí ruské vojáky, a vyzvaly Gladkova, aby si je přišel vyzvednout.

Ukrajinské síly odpovědnost za operace na ruském území popírají.

Povstalci troufale popichují gubernátora Bělgorodské oblasti: Přijď si pro zajatce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám