Hlavní obsah

Na belgické vědecké základně na Antarktidě se rozšířil koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na belgické výzkumné stanici v Antarktidě se rozšířil koronavirus, nakazilo se 16 z 25 vědeckých pracovníků. Na svých internetových stránkách o tom v sobotu informovala britská zpravodajská stanice BBC. Všichni mají jen mírný průběh onemocnění.

Foto: VUT Brno

Ilustrační foto

Článek

„Situace není dramatická,” ujistil BBC Joseph Cheek z Mezinárodní polární nadace, která základnu Princezny Alžběty v Antarktidě provozuje.

„Poslat do karantény ty členy týmu, kteří se virem nakazili, je sice nepříjemné, celkově to ale naši činnost na stanici nijak výrazně neovlivnilo,” uvedl Cheek.

Obyvatelé základny podle něho dostali možnost odcestovat plánovaným letem 12. ledna, všichni se ale rozhodli zůstat a pokračovat v práci.

Nenaočkují-li se, nesmí občané SAE vycestovat ze země

Zahraniční

První test vyšel pozitivně 14. prosince a měl ho člen skupiny, která do výzkumné stanice přicestovala o sedm dnů dříve.

Všichni, kdo tam přijíždějí, musí být očkovaní a nechat se otestovat. Do doby, než virus vymizí, nebudou na základnu přijíždět další výzkumníci.

Mezinárodní polární nadace sídlí v Bruselu. Informuje veřejnost o výzkumu v polárních oblastech a o tom, jaký dopad na ně má změna klimatu.

Data z Anglie: Čtyři pětiny hospitalizovaných s omikronem nemají booster

Koronavirus

Základna Princezny Alžběty funguje od roku 2009 a jde o první bezemisní výzkumné středisko v Antarktidě.

Nákaza koronavirem se v Antarktidě poprvé potvrdila v prosinci 2020. Infikovalo se 36 lidí na chilské výzkumné stanici.

Reklama

Výběr článků

Načítám