Hlavní obsah

Mugabe zastínil francouzsko-africký summit

Novinky, BBC, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve stínu přítomnosti kontroverzního prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho začal ve čtvrtek v Paříži francouzsko-africký summit, na němž prezident hostitelské země Chirac přivítal 45 šéfů států a vlád. Tradiční schůzku, jejímž cílem je hledání "nového partnerství" mezi Francií a Afrikou, kde Paříž mívala kolonie, provázejí protesty odpůrců Mugabeho.

Foto: Josef Zajíc

Místo, kde na stromech rostou sáčky.

Článek

Ten přicestoval na jednání i přesto, že mu Evropská unie loni mj. kvůli násilnému zabírání půdy bělošských farmářů zakázala vstup na své území a obvinila jej z porušování lidských práv.

Francie ale pro Mugabeho zajistila výjimku kvůli obavám, že by jeho odmítnutí vedlo k neúčasti dalších čelných představitelů afrických států.

Mugabe byl přivítán chladně

Chirac, jenž byl podle listu The Guardian navržen na letošní Nobelovu cenu za mír, si je vědom citlivosti Mugabeho přítomnosti v Paříži a dal mu hned na začátek najevo jistý odstup. Zatímco většina afrických prezidentů se dočkala velmi vřelého uvítání, musel se Mugabe během přijetí v kongresovém paláci spokojit jen s krátkým podáním ruky a lehkým úklonem hlavy Chiraka.

Mugabemu neunikly ani pasáže v úvodním projevu Chiraka, v němž hostitel hovořil o nutnosti skoncování s násilím a potrestání jeho aktérů. "Skončily časy beztrestnosti a ospravedlňování násilí. Jeho nositelé napříště musejí počítat s postihem mezinárodního trestního tribunálu," zdůraznil Chirac.

Summit provázejí protesty

Francouzsko-africký summit doprovázejí demonstrace Mugabeho odpůrců, mj. i z řad homosexuálů, proti nimž zimbabwský prezident ostře vystupuje. Pařížská policie proto zmobilizovala tři tisíce svých příslušníků, aby zajistila klidný průběh jednání.

Monsieur Monster

Mugabeho přítomnost v Paříži ostře kritizoval britský tisk. Deník The Daily Mail přinesl na první straně titulek "Bonjour Monsieur Monster" a zimbabwského prezidenta označil za "pasáka" jednoho z nejhorších režimů na světě. Bulvární deník The Sun zase napsal, že "žížala se sešla s netvorem", jímž je podle něj Mugabe. [celá zpráva]

Prezident Pobřeží slonoviny zůstal doma

Na pařížský summit nepřijel prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo, který se omluvil s odůvodněním, že musí být v době pokračujícího napětí ve své zemi "se svými občany". Pozorovatelé však soudí, že hlavním důvodem jeho nepřítomnosti je snaha vyhnout se kritice ze strany Francie, která v lednu zprostředkovala dohodu mezi vládou a povstalci, předpokládající vytvoření vlády národního usmíření.

Reklama

Související články

Američané a Britové se pošklebují Francii

Záplava vtipů na Francouze, která se vyrojila v posledních dnech v USA, odráží nespokojené reakce amerických politiků i veřejnosti na odpor Paříže k válce...

Výběr článků

Načítám