Hlavní obsah

Mrtvých po protržení Kachovské přehrady je už 28

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet mrtvých po záplavách vyvolaných protržením Kachovské přehrady na jihovýchodě Ukrajiny vzrostl ke čtvrtku na 28. Ruskem dosazená správa Chersonské oblasti ohlásila nález dalšího mrtvého, čímž celková bilance na levém břehu řeky Dněpr dosáhla 18. Úřady na pravém, tedy Ukrajinou kontrolovaném břehu, evidují deset mrtvých.

Foto: Screenshot z videa, Reuters

Protržená přehrada na jihu Ukrajiny rozpoutala záplavy.

Článek

V týdnu se však objevily informace, že ruská okupační správa uzavřela zatopené město Hola Prystaň na levém břehu Dněpru. Exilový web Meduza s odvoláním na dobrovolníky uvedl, že to může souviset se snahou zakrýt vysoký počet obětí, prtože v zatopené oblasti se pohřešují stovky lidí.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Pod vodou se octla také osada Afanasijivka v Chersonské oblasti.

Hráz Kachovské přehrady se protrhla minulý týden v úterý. Od té doby voda z obří nádrže zatopila rozsáhlá území na obou stranách dolního toku řeky Dněpr. Kyjev a Moskva se ze zničení přehrady viní navzájem.

„Trochu jsme se přepočítali.“ Zpráva z Telegramu naznačuje ruský podíl na zničení Kachovské přehrady

Zahraniční

Podle ukrajinského krizového štábu povodeň pokračuje v ústupu, a to o 30 centimetrů za poslední den. Stále zaplaveno je 44 obcí, z toho 27 na Ukrajinou kontrolovaném břehu, uvedl šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin.

Foto: Stringer, Reuters

Pes vyhlíží ze zatopeného autobusu v Chersonu, který se po zkáze Kachovské přehrady octl pod vodou.

Ukrajinští záchranáři evakuovali 2782 lidí včetně 309 dětí a 80 osob vyžadujících péči, oznámil Prokudin. Záchranné operace jsou podle něj od prvního dne pod neustálou ruskou palbou. Ve středu byli v Chersonu zraněni ostřelováním dva dobrovolní záchranáři, z nichž jeden byl humanitární pracovník ze zahraničí, uvedl Prokudin.

Rusové uzavřeli zatopené město na Dněpru. Chtějí zakrýt počet obětí, tvrdí dobrovolníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám