Hlavní obsah

„Trochu jsme se přepočítali.“ Zpráva z Telegramu naznačuje ruský podíl na zničení Kachovské přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Herasčenko upozornil na zprávu z účtu jednoho ruského armádního útvaru na sociální síti, která by podle něj mohla potvrzovat, že v pozadí nedávného poškození Kachovské přehrady je Moskva.

Foto: ČTK/AP

Kachovská přehrada po zničení hráze

Článek

Jde o zprávu, která se ve středu objevila na telegramovém účtu 205. samostatné motostřelecké brigády. Pisatel připouští, že vyhození přehrady do povětří je bezesporu ekologická katastrofa, která se dotkne také Ruska.

Poškození přehrady ale označuje za „nevyhnutelné“ vzhledem k faktu, že ukrajinská protiofenziva je velmi rozsáhlá a že její nasměrování na Chersonskou oblast mělo sehrát důležitou roli.

„Jenže… trochu jsme se přepočítali. Důsledky takové nekontrolované akce brzy povedou ke značným ztrátám území,“ dodává pisatel, jenž připomíná, že na potřebu zničení přehrady upozorňoval už loni v listopadu.

K odpálení přehrady prý mělo dojít až na konci týdne, dva ruští ženisté ale při kontrole náloží všechno zpackali

Válka na Ukrajině

Herasčenko k tomu na svém twitterovém účtu napsal, že tato zpráva „jak se zdá, potvrzuje jejich (ruský) podíl na vyhození vodní elektrárny Kachovka do povětří“. Současně připojil anglický překlad zprávy z telegramového účtu.

Kyjev a Moskva se ze zničení přehrady obviňují navzájem. Ukrajinská strana připomíná, že oblast mají od prvních týdnů invaze pod kontrolou ruské jednotky.

Kromě záplav tato katastrofa představuje obrovskou škodu pro životní prostředí i problém nejen pro zásobování vodou obyvatel přilehlých měst a obcí, ale i pro zavlažování rozsáhlých zemědělských oblastí.

Rusové uzavřeli zatopené město na Dněpru. Chtějí zakrýt počet obětí, tvrdí dobrovolníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám