Hlavní obsah

Moskva obvinila rusko-americkou novinářku žijící v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová žijící v Česku a zadržovaná v Rusku byla ve čtvrtek obviněna z toho, že se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka. Informovala o tom stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, pro niž tato novinářka pracuje.

Foto: Profimedia.cz

Alsu Kurmaševová

Článek

Obvinění z porušení zákona o zahraničních agentech proti Kurmaševové vznesl vyšetřovací výbor, který v Rusku plní funkci kriminální ústředny.

V Rusku existuje oficiální seznam zahraničních agentů, na nějž může tamní ministerstvo spravedlnosti přidat prakticky kohokoli, kdo je podle něj pod zahraničním vlivem. Na tyto osoby se pak vztahuje přísnější úřední kontrola.

Kurmaševová, která podle Rádia Svobodná Evropa žije v Praze a dlouhodobě se zabývá menšinovými etniky v ruském Tatarstánu a Baškortostánu, do Ruska odcestovala z rodinných důvodů v květnu.

Při zpáteční cestě na začátku června ji však úřady zastavily na letišti a zabavily jí americký i ruský pas. Místo vrácení dokladů ji pak minulý týden zadržely. Podle dřívějších zpráv novinářce hrozí až pětileté vězení.

Moskva si předvolala českého diplomata

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám