Hlavní obsah

Kaczyńského PiS v průzkumech vede před Tuskovou partají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři týdny před parlamentními volbami v Polsku zůstává nejsilnější stranou vládní konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Aktuálně má podporu 35,1 procenta voličů. Opoziční liberálové z Občanské platformy (PO) expremiéra Donalda Tuska na ztrácejí devět procentních bodů, vyplývá z aktuálního průzkumu agentury IRBiS. Poláci jdou k volebním urnám 15. října.

Foto: Pawel Malecki/agencja Wyborcza, Reuters

Lídr strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński

Článek

Průzkum zároveň ukázal, že krajně pravicová Konfederace považovaná za potenciálního koaličního spojence PiS má podporu 9,9 procenta voličů. „Pokud by průzkum potvrdily i volební výsledky, PiS by získalo ve volbách 203 a Konfederace 40 mandátů. Ve 460členném Sejmu by si mohli přijít na 243 hlasů, při většině 231 mandátů,“ napsal v pátek server onet.pl, který průzkum zveřejnil. Pokud by se volby uskutečnily nejbližší neděli, podle průzkumu by se jich zúčastnilo 62,9 respondentů.

Opozice sondážím nevěří

Ze získaných údajů onet.pl. dále vypočítal, že PO by získala 148 mandátů. Menší zisky by pak měli její potenciální koaliční partneři: Třetí cesta (36 křesel), Levice (32) a Německá menšina (jeden mandát). Dohromady by tak měli 217 křesel.

„Žádnému (průzkumu) úplně nevěřím. Spolupracovníkům vždy říkám, aby se netěšili, když nám předpovídají příliš dobré výsledky, ale ani nelomili rukama, pokud jsou horší. Jsem však přesvědčen, že 15. říjen bude dnem, kdy si celé Polsko vydechne úlevou,“ řekl v pátek webu Onet.pl Tusk.

Tuskova Občanská platforma porazila ve zkušebních volbách Kaczyňského PiS

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám