Hlavní obsah

Mezinárodní agentura pro atomovou energii žádá o zpřístupnění všech budov Záporožské jaderné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu požádala o zpřístupnění všech budov Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují Rusové. Cílem MAAE je potvrdit, že se „v elektrárně nenacházejí miny ani výbušniny“, uvedla agentura AFP. O umístění cizích předmětů, které vypadají jako výbušná zařízení, na střechu dvou bloků elektrárny v minulých dnech informoval Kyjev. Moskva odmítla tvrzení Ukrajiny, že se tam připravuje na útok.

Foto: Planet Labs, ČTK/AP

Záporožská jaderná elektrárna na satelitním snímku

Článek

„Vzhledem k tomu, že napětí a vojenská aktivita v oblasti narůstají, naši experti musejí být schopni ověřit fakta přímo na místě,“ uvedl v prohlášení šéf MAAE Rafael Grossi. Ve chvíli, kdy se obě strany vzájemně obviňují z plánování provokací či útoků, je teď podle něj zásadní objasnit současnou situaci.

Napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny se v poslední době vyostřilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před dvěma týdny uvedl, že Rusko zvažuje, že v okupované jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“, což mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl jako „další lež“.

Generální ředitel ruského jaderného koncernu Rosatom Alexej Lichačov pak na jednání s Grossim naopak mluvil o nebezpečí, že ukrajinské síly budou elektrárnu ostřelovat.

Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zároveň ve středu ráno ujistila veřejnost, že radiační situace na Ukrajině zůstává normální.

„Záporožská drží. Keep calm, krásné sváteční dny. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální,“ napsala Drábová ve středu ráno na svém twitterovém účtu. Drábová vyzvala ke klidu již v úterý večer s tím, že jde o informační válku obou stran.

Na Záporožské elektrárně nejsou hlášeny žádné excesy. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám