Hlavní obsah

Na Záporožské elektrárně nejsou hlášeny žádné excesy. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Záporožské jaderné elektrárně nejsou hlášeny žádné excesy, píše web Ukrajinska pravda. Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zároveň ve středu ráno ujistila veřejnost, že radiační situace na Ukrajině zůstává normální.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci pálí na ruské pozice v Záporožské oblasti

Článek

Ukrajinský generální štáb v úterý vpodvečer informoval, že Rusové umístili na střeše třetího a čtvrtého energetického bloku okupované Záporožské jaderné elektrárny předměty podobné výbušninám. Podle Ukrajinců jde o provokaci, jejímž cílem je vyvolat obraz ostřelování elektrárny ukrajinskými ozbrojenými silami. Ruská média poté s odvoláním na vedení koncernu Rosenergoatom uvedla, že se Ukrajina v noci na středu pokusí na elektrárnu zaútočit.

Podle webu Ukrajinska pravda nejsou na Záporožské jaderné elektrárně hlášeny žádné excesy. „Ani Enerhoatom, ani šéf Záporožské oblasti nehlásili excesy v elektrárně,“ píše web.

„Záporožská drží. Keep calm, krásné sváteční dny. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální,“ napsala Drábová ve středu ráno na svém twitterovém účtu. Drábová vyzvala ke klidu již v úterý večer s tím, že jde o informační válku obou stran.

Ukrajinci i Rusové varují před útokem na Záporožskou elektrárnu. Má k němu dojít v noci

Válka na Ukrajině

Cílem je zabránit protiofenzivě v Záporoží

Podle zprávy americké neziskovky Institut pro studium války (ISW) jsou provokativní ruská prohlášení, a dokonce i možnost hmatatelné provokace v Záporožské jaderné elektrárně, pravděpodobně součástí ruské širší informační operace, která má obvinit Ukrajinu z nezodpovědnosti ohledně elektrárny před nadcházejícím summitem NATO. „Cílem je odradit ukrajinské síly před prováděním protiofenzivních operací v Záporožské oblasti,“ uvádí zpráva

Podle ISW je nepravděpodobné, že by Rusko v tuto chvíli způsobilo v Záporožské jaderné elektrárně radiační incident. „Ruští a ukrajinští představitelé 4. července vystupňovali svou rétoriku ohledně situace v Záporožské jaderné elektrárně, ale Rusko se pravděpodobně soustředí na obvinění Ukrajiny z nezodpovědných akcí kolem elektrárny, včetně stanovení podmínek pro možný útok pod falešnou vlajkou,“ tvrdí ISW.

Organizace dále připomíná, že je také nepravděpodobné, že by omezená ruská sabotáž mohla způsobit masivní radiační incident. „Reaktory byly konstruovány tak, aby vydržely značné škody,“ uvedla.

Ukrajina není v patové situaci

Institut pro studium války dále uvádí, že současné tempo ukrajinských operací nenaznačuje patovou situaci ani důkaz, že Ukrajina nemůže znovu dobýt velká území. Ukrajinská armáda podle něj vede pomalé a zdržovací kampaně.

„Zdá se, že se ukrajinské síly zaměřují na vytvoření asymetrického gradientu opotřebování, který šetří ukrajinskou pracovní sílu za cenu pomalejšího tempa územních zisků a zároveň postupně opotřebovává ruskou živou sílu a vybavení,“ uvádí zpráva ISW.

Reznikov: To hlavní je teprve před námi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám