Hlavní obsah

Mezi Lavrovem a Maasem to v Moskvě jiskřilo

Právo, Novinky, zr, jz

Pokud německý soud zjistí, že Rusko nařídilo loňskou vraždu Čečence Zelimchana Changošviliho v Berlíně, musí Moskva počítat s odpovídající německou reakcí. Po úterním jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem to prohlásil šéf německé diplomacie Heiko Maas.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

„V případě, že v rozsudku budou odpovídající zjištění, je třeba počítat s tím, že na ně budeme znovu reagovat,” uvedl německý ministr. Moskva podíl na vraždě odmítá. Německé nejvyšší státní zastupitelství je ale přesvědčeno, že si vraždu objednalo právě Putinovo vedení.

Čtyřicetiletého Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho zastřelil loni 23. srpna útočník z bezprostřední blízkosti zezadu do hlavy, a to opakovaně. Čin se stal ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína. Německá policie ještě týž den zadržela Rusa a uvalila na něj vazbu. Soud s ním by měl začít ještě letos.

Za vraždou Gruzínce v Berlíně mohly stát ruské tajné služby

Evropa

Vražda vyvolala v německo-ruských vztazích napětí.  Německo loni v prosinci obvinilo Rusko, že při vyšetřování případu nespolupracuje. V reakci na to vypovědělo dva ruské diplomaty. Moskva reagovala stejným krokem. Napětí kolem případu nadále eskaluje.

Heiko Maas během úterního jednání s Lavrovem Rusko znovu obvinil, že nereaguje na žádosti o informace. Lavrov to popřel a řekl, že je to naopak Berlín, který nespolupracuje.

Komplic vraha z Moabitu získal lehce slovenská víza

Zahraniční

Spolupachatel Changošviliho vraždy se dostal do Německa díky slovenskému vízu. To získal na konzulátu v Petrohradě pod falešným jménem. V reakci na případ Slovensko v pondělí vypovědělo tři ruské diplomaty. Podle serveru Aktualne.sk pracovali pro tajné služby.

Moskva už varovala, že na slovenský krok zareaguje „zrcadlově“. Lavrov podle agentury Interfax naznačil, že Bratislava jednala pod vlivem USA. Šéf ruské diplomacie prohlásil, že se o vypovězení ruských diplomatů pochvalně vyjádřila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová. Z toho lze podle něj vyvodit, „kdo by mohl být zainteresován v rozhodnutí, které přijalo suverénní Slovensko ve vztahu ke třem ruským diplomatům”.

Reklama

Výběr článků

Načítám