Hlavní obsah

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení. Lidé vybíhali v pyžamu na ulici, muže zabil spadlý sloup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico city

Mexiko zasáhlo v noci na středu zemětřesení o síle 7 stupňů. Epicentrum se nacházelo 18 kilometrů severovýchodně od přímořského letoviska Acapulco ve státě Guerrero, odkud je hlášena jedna oběť. Silné otřesy byly cítit i v bezmála 400 kilometrů vzdáleném hlavní městě Mexiku. Americký systém včasného varování odvolal výstrahu před vlnou cunami ve státě Guerrero, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexikem otřáslo silné zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Lidé ve městě Mexiko vybíhali při zhruba minutu trvajících otřesech z domovů, někteří ještě v pyžamech. V některých čtvrtích zhasla v důsledku otřesů světla. Podle starostky města Claudie Sheinbaumové zatím nejsou zprávy o vážnějších škodách.

Guvernér státu Guerrero Héctor Astudillo řekl, že ve městě Coyuca de Benítez zemřel muž, na kterého spadl sloup. Dříve uvedl, že nemá informace o rozsáhlejších materiálních škodách. Úřady v Guerreru uváděly, že zemětřesení způsobilo sesuvy půdy a kamení na silnice.

Americká geologická služba (USGS) nejprve uváděla sílu zemětřesení 7,4, později údaj upravila na 7,0. Původně také stanovila epicentrum 37 kilometrů severovýchodně od města San Marcos.

Výstraha před cunami podle Reuters platila pro stát Guerrero na jihozápadním pobřeží Mexika, odvolána byla asi dvě hodiny po zemětřesení.

Zemětřesení zachytili už Aztékové – sledovali je kvůli konci „slunce“

Věda a školy

Mexická státní energetická společnost sdělila, že zemětřesení v hlavním městě Mexiku, okolním státě Mexiko a dále ve státech Guerrero, Morelos a Oaxaca způsobilo výpadky dodávek elektrické energie pro 1,6 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám