Hlavní obsah

Merkelová a Putin žádají příměří a nezávislé vyšetření katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin se shodli na nutnosti vyhlásit příměří na východě Ukrajiny, zahájit mírové rozhovory a objektivně vyšetřit čtvrteční katastrofu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. O obsahu jejich sobotního telefonického rozhovoru informoval novináře Kreml.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová během schůzky v Rio de Janeiro (13. 7. 2014)

Článek

Putin s Merkelovou poukázali na nutnost aktivizovat činnost mezinárodní kontaktní skupiny. Tu tvoří zástupci Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Smyslem jejich práce je zprostředkovat jednání, byť nepřímá, mezi Kyjevem a představiteli separatistů.

Úsilí členů komise, mezi nimiž je například bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk a ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov, ale naráží na nesmiřitelné postoje ukrajinské vlády a separatistů. Významnější posun k řešení krize toto úsilí zatím nepřineslo.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Členové Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) u místa pádu boeingu

Oba státníci se v rozhovoru dotkli i ruské nabídky, aby OBSE vyslala misi pozorovatelů na dva rusko-ukrajinské pohraniční přechody.

Vyšetřování čtvrteční katastrofy by podle Merkelové měl vést tým odborníků za účasti expertů z Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a ze "zainteresovaných zemí". Německá kancléřka prý podle Kremlu ocenila připravenost Ruska podílet se na vyšetřování.

Na Ukrajinu se chystá vedení Interpolu a Europolu

Úmysl zapojit se do zkoumání příčin katastrofy v sobotu v Amsterodamu vyjádřilo vedení mezinárodních policejních organizací Interpol a Europol. Jejich odborníci už v neděli vyrazí na Ukrajinu, aby pomohli s identifikací pozůstatků obětí. Není ale jisté, zda separatisté, pod jejichž kontrolou je místo pádu letadla, jim práci umožní.

Situace na místě pádu malajsijského letadla se stává novým předmětem informační války mezi ukrajinskou vládou a vzbouřenci. Kyjev povstalce obviňuje, že z místa pádu trosek odnášejí úlomky letadla i zbytky těl obětí na neznámé místo. Na Ukrajině rovněž vládne obava, že v rukou "teroristů" jsou i černé skříňky, které obsahují záznam zvukové a datové komunikace posádky.

Mrtvá těla se v teple rozkládají

Ze stejných přečinů obvinili ukrajinskou vládu i povstalci. Jejich vůdce Alexandr Borodaj na tiskové konferenci v Doněcku vyzval Rusko, aby separatistům pomohlo s bezpečnostním zajištěním místa katastrofy. Ukrajinské úřady podle Borodaje brání mezinárodním expertům v jejich práci a "nechávají mrtvoly hnít".

"Těla nevinných lidí se povalují ve vedru na polích. Bude-li zdržovací taktika pokračovat, vyhrazujeme si právo odnést těla pryč. Žádáme Ruskou federaci o pomoc s řešením tohoto problému a o vyslání expertů," řekl Borodaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám