Hlavní obsah

Měl seznam obětí a jedno jméno škrtl. Sedmák se na masakr v bělehradské škole pečlivě chystal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třináctiletý chlapec, který vraždil na škole v Bělehradě, se na čin důkladně připravoval, píše server Blic.rs. Zkoumání jeho telefonu mělo mimo jiné ukázat, že zjišťoval, zda mohou být děti trestně odpovědné.

Foto: Profimedia.cz

Policie ukázala seznam, který si měl sedmák před masakrem na škole v Bělehradě sepsat

Článek

Státní zastupitelství v Bělehradě už dříve oznámilo, že podle srbských zákonů nemůže být podezřelý 13letý chlapec za svůj čin trestně odpovědný, neboť nedosáhl zákonem stanoveného věku 14 let.

Sedmák s tím podle serveru počítal, prohledal na internetu trestní zákoník Srbska. Vyšetřovatelé se podle serveru domnívají, že k útoku přistoupil nyní, protože mu do 14. narozenin zbývá něco přes dva měsíce.

V noci před středeční masovou vraždou, při níž zabil osm žáků a pracovníka ostrahy, prý chlapec sledoval snímek o masakru ve škole v Americe.

Otec dětského střelce z Bělehradu byl obviněn. Syna učil zacházet se zbraněmi

Zahraniční

Střílel dvěma pistolemi svého otce. Ten už byl obviněn z toho, že měl své zbraně a munici, které syn použil, nedostatečně zabezpečené. Navíc je podezřelý z toho, že svého syna – neúměrně jeho věku – cvičil v zacházení se zbraněmi.

Mluvčí policie Veselin Milić už dříve uvedl, že se chlapec na čin připravoval asi měsíc. Na tiskové konferenci ukázal také seznam obětí, které chtěl hoch zabít. Jedno jméno je na něm přeškrtané.

Proč chlapec vraždil, není jasné. Srbský prezident Aleksandar Vučič po činu uvedl, že pachatel hrál nějaký druh počítačové hry a že po činu neprojevil známky lítosti.

Foto: Armin Durgut, ČTK/AP

Sobotní pohřeb třináctileté Emy, kterou zabil její spolužák při střelbě v Bělehradě

V Bělehradě byli v sobotu pochováni čtyři žáci a pracovník ostrahy, které chlapec zabil.

V Srbsku platí státní smutek, a to v souvislosti s masakrem na bělehradské škole a také se čtvrtečním řáděním 21letého mladíka v okolí města Mladenovac, kde automatickou puškou osm lidí zabil a dalších 14 zranil.

Srbská vláda v reakci na útoky přišla se sadou opatření, která mají zvýšit bezpečnost na školách i ve společnosti. Jejich součástí je dvouleté moratorium na vydávání některých zbrojních průkazů. Srbské ministerstvo vnitra v sobotu vyzvalo lidi k odevzdání nelegálně držených zbraní.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Útok v Bělehradě

Zdálo se, že to neskončí. Bylo to příšerné, popsala žačka střelbu v Bělehradě

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám