Hlavní obsah

Média: Stahuje se Rusko, nebo jen klame nepřítele?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Média i bezpečnostní analytiky dál zaměstnává klíčová otázka, zda Rusko skutečně stahuje své síly od ukrajinské hranice, či nikoliv. Ruské ministerstvo obrany říká, že se tak děje.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko stahuje své vojáky ze základen u ukrajinských hranic

Článek

Ve čtvrtek mimo jiné zveřejnilo další video, které má podle resortu zachycovat jednotky Západního vojenského okruhu stahující se na své základny. Podle ruského generálmajora Igora Konašenkova odejdou po skončení manévrů Svazové odhodlání 2022 všechny ruské jednotky také z Běloruska.

Ze satelitních snímků pořízených v úterý a ve středu ale vyplývá, že prakticky přes noc byl méně než šest kilometrů od ukrajinské hranice na běloruském území postaven přes řeku Pripjať zcela nový pontonový most, který potenciálně zkracuje cestu ruských jednotek v Bělorusku k ukrajinské hranici o 71 km. O snímcích pořízených firmami Maxar a Planet Labs informovala americká televize CNN.

„Rusko staví mosty, polní nemocnice a další pomocnou infrastrukturu. Proto nebereme slova o deeskalaci vážně,“ citovala CNN svůj zdroj. Zda je most dílem běloruských či ruských sil, není ze snímků patrné.

Biden: Hrozba ruské invaze na Ukrajinu je bezprostřední

Evropa

Podle Sky News odkazujících rovněž na satelitní snímky se na letišti Zjabrovka v běloruské Homelské oblasti nově objevily bitevní vrtulníky Ka-52 a Mi-8. Nahradily prý techniku, která byla přemístěna. Na středečních snímcích je rovněž patrná vysoká vojenská aktivita na nádraží v Brestu, kam dorazil nákladní vlak s obrněnými vozidly, vojáky a další vojenskou technikou.

Česko zvažuje další podporu pro Ukrajinu

Severoatlantická aliance nadále nemůže potvrdit, že by se ruské síly stahovaly od ukrajinských hranic, jak tvrdí Moskva. Dostupné informace a satelitní snímky ukazují spíše na opačný pohyb vojsk. Po jednání ministrů obrany členských zemí ­NATO to řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg.

Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova citovaného agenturou RBK-Ukrajina je podle údajů ze středečního rána u ukrajinských hranic stále soustředěno kolem 140 tisíc ruských vojáků, z toho 125 tisíc činí pozemní jednotky.

„Odjíždějí jen kvůli vytváření dojmu, stahují se menší útvary,“ řekl. Podle USA se počet ruských vojáků u hranic do středy zvýšil o sedm tisíc a přesahuje prezidentem Joem Bidenem zmiňovaných 150 tisíc mužů.

Vstup do NATO podporuje nejvíce Ukrajinců v historii

Evropa

S Reznikovem ve čtvrtek jednali i ministři zemí NATO. Podle ministryně Jany Černochové zvažuje Praha možnou další vojenskou podporu Ukrajiny poté, co rozhodla o poskytnutí dělostřelecké munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám