Hlavní obsah

Máme úkol na Ukrajině vyhrát, burcoval Rusy při bohoslužbě patriarcha Kirill

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill I. vyzval své krajany, aby zmobilizovali „všechny síly pro vítězství“ v boji proti Ukrajině. Učinil tak při úterní bohoslužbě v Petrohradu.

Patriarcha Kirill při úterní bohoslužbě v PetrohraduVideo: Reuters

 
Článek

„Rusko stojí před úkolem vyjít jako vítěz z boje proti Ukrajině, který proti nám rozpoutaly síly zla,“ prohlásil Kirill I. podle tiskové agentury Kathpress.

„Dnes je nutná mobilizace všech: vojáků, politiků a samozřejmě se v první řadě musí mobilizovat naše církev,“ dodal patriarcha.

Foto: Reuters

Patriarcha Kirill při úterní bohoslužbě v Petrohradu

Církev se podle Kirilla I. musí modlit za vojáky a stát na frontě po jejich boku prostřednictvím armádních duchovních. Ti prý vykonávají svou službu na nejtěžších úsecích, přičemž pět z nich už přišlo o život.

Papež šíří ruskou imperialistickou propagandu, zlobí se Kyjev

Zahraniční

Patriarcha dále řekl, že ho bolí srdce, když pomyslí na ty, „kteří dnes brání naši vlast“, a vyzval k „nepřetržitým modlitbám“ za ruského prezidenta Vladimira Putina.

První na českém sankčním seznamu

Kirill I. je terčem mezinárodní kritiky, protože je jedním z nejdůležitějších spojenců šéfa Kremlu a podporovatelem ruské války proti Ukrajině. Loni v říjnu ruským vojákům slíbil, že budou „očištěni od všech svých hříchů“, jestliže padnou v boji.

Řada evropských zemí včetně Česka uvalila na Kirilla I. sankce. Na českém sankčním seznamu se šéf ruské pravoslavné církve ocitl dokonce jako první. Pro Kirilla I. to znamená například zákaz vstupu na území ČR nebo zmrazení případného majetku v Česku.

„Jeho časté výstupy, které ospravedlňují zvěrstva páchaná ruskými vojáky na Ukrajině, jsou jasnými důkazy, které vedly (českou) vládu k tomuto rozhodnutí,“ vysvětlil ministr zahraničí Jan Lipavský zařazení ruského duchovního na sankční seznam letos na jaře.

O uvalení sankcí na Kirilla I. se snažila jako celek i Evropská unie. Záměr ale ztroskotal na vetu Maďarska.

Patriarcha Kirill vyzval k vánočnímu příměří. Cynická past, reaguje Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám