Hlavní obsah

Patriarcha Kirill vyzval k vánočnímu příměří. Cynická past, reaguje Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V předvečer pravoslavných Vánoc vyzval moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele této církve, k příměří. Zastavení palby by podle jeho návrhu mělo platit od pátečního do sobotního poledne, uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Moscow News Agency, Reuters

Moskevský patriarcha Kirill

Článek

„Žádám všechny zúčastněné strany konfliktu, aby zastavily palbu od pátečního do sobotního poledne, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb,“ navrhl patriarcha Kirill.

Hlava ruské ortodoxní církve patří k blízkým spojencům prezidenta Vladimira Putina a válku na Ukrajině podporuje.

Kyjev to pokládá za součást propagandy

Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past, zareagoval na patriarchův návrh Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta.

Moskva i Kyjev před několika dny odmítly také myšlenku příměří po dobu novoročních svátků.

V září patriarcha Kirill hovořil o tom, že ti, kdo v boji padnou, jsou automaticky očištěni od hříchů. Vina za to, co se na Ukrajině děje, podle něj padá na hlavy těch, kteří si za cíl stanovili „destrukci jednoty matičky Rusi, jednoty našich lidí a naší víry“.

Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře, bohoslužby se obvykle konají v noci z 6. na 7. ledna.

EU ustoupila Maďarsku. Na sankčním seznamu nebude patriarcha Kirill

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám