Hlavní obsah

Maďarský premiér se omluvil za vtip o teroristech

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány se ve středu musel omluvil za svou poznámku po přátelském fotbalovém utkání mezi Maďarskem a Saúdskou Arábii. Tehdy označil soupeře za "arabské teroristy". "Omlouvám se každému, kdo se cítil být uražen, ať už oprávněně, nebo ne, slovy, která jsem vyřkl," uvedl prostřednictvím tiskové agentury MTI.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Gyurcsánye se na soukromé oslavě 15. výročí založení Maďarské socialistické strany známý humorista zeptal, proč je hrdinství hrát ve fotbale se Saúdskou Arábií nerozhodně 0:0.

Premiér odpověděl: "Pokud bereme v úvahu, že mnozí považují některé rodiny v Saúdské Arábii za sponzory teroristů, rovněž mezi jejich fotbalisty by nějací teroristé mohli být. Maďarský fotbalový tým tak bojoval s nasazením života proti arabským teroristům, přičemž výsledek 0:0 je fantastickým úspěchem".

Výrok předsedy vlády citovala maďarská média. Už v úterý se kvůli němu mimořádně sešli velvyslanci a konzulové z arabských států v Budapešti. Po Gyurcsánově omluvě ambasády oznámily, že celou záležitost považují za uzavřenou.

"Vztahy mezi Maďarskem a arabským světem nebudou poškozeny. Maďarsko udržuje s arabskými zeměmi skvělé vztahy a nedopustíme, aby je ovlivnil omyl, žert nebo něco podobného," řekl agentuře MTI libanonský velvyslanec v Maďarsku Husajn Músávit po jednání s opozičním předsedou zahraničního výboru maďarského parlamentu Zsoltem Némethem.

Opoziční strana FIDESZ však žádá premiéra, aby se omluvil také písemně. "Toto prohlášení bylo vulgární, protiarabské a rasistické a nedá se považovat za vtip," prohlásil Németh.

Reklama

Výběr článků

Načítám