Hlavní obsah

Maďaři zadrželi na hranicích rekordní počet migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská policie minulý pátek zadržela 750 lidí, kteří se snažili nelegálně překročit státní hranici. Jedná se o nový letošní rekord za jeden den, řekl tento týden hlavní bezpečnostní poradce maďarské vlády György Bakondi ve vysílání stanice M1. Celkem už tento rok úřady zadržely přes 80 tisíc nelegálních migrantů a 780 převaděčů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarský voják u hraničního přechodu Beremend

Článek

Obě čísla jsou podle Bakondiho vyšší než ve stejnou dobu minulý rok, nicméně se stále nedají srovnávat s rokem 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Tehdy pohraniční stráž zadržovala tři až čtyři tisíce nelegálních migrantů denně.

Evropská unie nyní chce takové situaci předejít, podle maďarské vlády ale nedělá dostatek. Bakondi uvedl, že Maďarsko je technicky i právně připraveno v případě potřeby posílit počet policistů a vojáků, aby byla zajištěna bezpečnost hranic.

V Maďarsku odhalili českého převaděče, vezl 30 Syřanů

Evropa

Zároveň si v rozhovoru postěžoval na to, že unijní činitelé apelovali na členské státy, aby přijímali uprchlíky z Afghánistánu, kde se po srpnovém stažení aliančních vojsk moci chopilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš spolu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem při návštěvě maďarských hranic

„Znělo to jako vítací dopis,” cituje Bakondiho list Hungary Today. Čím dál více migrantů prý kvůli tomu pohraničníkům hlásí, že pochází z Afghánistánu.

Nechci zasahovat do voleb, řekl Orbán v Ústí a odešel na setkání s voliči ANO

Domácí

Vláda tamního premiéra Viktora Orbána postavila v roce 2015 plot podél celé 175 kilometrů dlouhé hranice se Srbskem a oplotila i 200 kilometrů, tedy polovinu, hranice s Chorvatskem. Minulý týden se u bariéry setkal český premiér Andrej Babiš (ANO) s Orbánem v rámci své návštěvy Maďarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám