Hlavní obsah

Macron nás poslal do háje, rozčilují se odbory a svolaly další protesty kvůli penzijní reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francie zažívá sedmé kolo stávek a protestů proti důchodové reformě, kterou prosazuje prezident Emmanuel Macron. Doprava kolabuje, protože vyjela jen polovina rychlovlaků TGV a asi 40 procent regionálních železničních spojů, uvádí server televize BFMTV.fr. Protestuje se zejména kvůli posunu věku odchodu do penze ze 62 let na 64.

Protesty v Paříži proti penzijní reforměVideo: Reuters

 
Článek

Zrušeno je zhruba dvacet procent letů plánovaných na víkend, a to na letištích Paříž-Orly, Marseille, Toulouse, Nantes a Bordeaux kvůli stávce řídících letového provozu. Kromě toho tento víkend stávkují rafinérie a popeláři.

Pařížská radnice už ve čtvrtek oznámila, že kvůli stávkám se v metropoli začal hromadit odpad a v ulicích ho zůstalo 3700 tun. Zatím nejmenší dopad má stávka v rafinériích. Bez pohonných hmot je nyní asi pět procent čerpacích stanic, píše Le Figaro.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Kvůli stávce popelářů se hromadí v Paříži odpad

Policie je v pohotovosti, na sobotu je nahlášeno 230 protestních pochodů a akcí. V ulicích by měl být až milion demonstrantů.

Kolem 14:00 se dal v Paříži do pohybu dav, který bude pravděpodobně opět tím nejpočetnějším v zemi. Očekává se na pochodu přes sto tisíc účastníků. Průvod jde z Place de la République přes Place de la Bastille do konečného cíle na Place de la Nation. Ještě před začátkem provedla policie kolem 3000 kontrol a zatkla pět lidí. Narušen je také provoz pařížského metra v okolí demonstrace.

Už dopoledne se protestovalo na jihu Francie; v Toulouse se sešlo asi 11 500 demonstrantů. V Nice demonstrovalo přes 2000 lidí, o něco méně Francouzů se na protest proti reformě sešlo také ve Štrasburku a v Nancy, uvádí deník Le Figaro. Celkově je účast slabší než v úterý, kdy se od začátku roku demonstrovalo pošesté.

Odbory společně Macrona požádaly o schůzku a vyjednávání o reformě, kterou se v těchto dnech opět zabývá parlament. Macron ve čtvrtek poslal odborářům dopis, v němž píše, že jim naslouchá, schůzku ale odmítl. Šéf odborů CGT Philippe Martinez během demonstrací řekl stanici BFM TV, že Macron je svou odpovědí „poslal do háje“ a „dělá si legraci“.

Francouzský senát schválil zvýšení věku pro odchod do důchodu navzdory protestům

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám