Hlavní obsah

Francouzský senát schválil zvýšení věku pro odchod do důchodu navzdory protestům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský senát v noci na čtvrtek schválil zvýšení důchodového věku z 62 na 64 let, což je klíčová a také velmi nepopulární součást vládní penzijní reformy. V horní komoře, kterou ovládá pravice, hlasovalo pro vyšší důchodový věk 201 zákonodárců, 115 jich bylo proti, napsala agentura AFP. V zemi bude pokračovat vlna stávek a demonstrací, podle odborů naruší například dopravu na železnici, provoz na letištích nebo dodávky paliv.

Protesty ve Francii.Video: Marie sýkorová

 
Článek

Reforma prosazovaná prezidentem Emmanuelem Macronem je u veřejnosti podle průzkumů velmi nepopulární a odbory na protest opakovaně svolávají demonstrace a stávky. V úterý se do nich podle úřadů napříč Francií zapojilo 1,28 milionu lidí, podle odborových organizací až 3,5 milionu.

Vláda si je vědoma toho, že lidem se chystané změny v penzijním systému nezamlouvají, tvrdí ale, že pro udržení jeho financování jsou nutné. „Jsme přesvědčeni, že alternativy jako zvyšování daní, zvyšování státního dluhu či snižování penzí by neměly u veřejnosti vyšší podporu,“ řekl ve středu mluvčí kabinetu Olivier Véran.

Celý návrh reformy chce vládní většina v senátu schválit do neděle. V dolní komoře, kde Macron nemá většinu hlasů, pak bude muset vláda získat podporu zákonodárců z jiných konzervativních stran, aby dokázala zákon prosadit, napsala agentura Reuters. Projednávání je velmi emotivní, socialistická senátorka Monique Lubinová například vzkázala ministru práce Olivieru Dussoptovi, že se snaží reformou „vrátit čas o 40 let nazpátek“.

Podle odborů ve čtvrtek protesty znovu zasáhnou železnici nebo pařížské metro, ale také leteckou dopravu. Očekává se, že zrušena bude až třetina všech letů.

Francouzské řetězce kvůli inflaci zastropují ceny potravin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám