Hlavní obsah

Macron v Číně: Domluvte Rusku

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek řekl čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že spoléhá na to, že ruské straně domluví ohledně války na Ukrajině a všechny zúčastněné státy přivede k jednacímu stolu.

Emmanuel Macron se sešel v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingemVideo: AP

 
Článek

„Ruská agrese na Ukrajině zasadila ránu stabilitě,“ řekl Macron na čtvrteční schůzce se Siem. „Vím, že se na vás mohu spolehnout, že přivedete Rusko k rozumu a všechny k jednacímu stolu,“ řekl.

Během své třídenní návštěvy v Číně Macron prohlásil, že Peking by mohl hrát „hlavní roli“ v nastolení míru na Ukrajině. Jasně také naznačil, že spoléhá na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby se do tohoto úsilí výrazně zapojil.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Macron na státní návštěvě Číny

Promluvte si se Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc prohlásil, že Čína by se mohla „stát partnerem“ při hledání cest k uklidnění situace, ale čínský prezident na to nereagoval.

„Bylo by dobré s prezidentem Zelenským promluvit,“ řekl Macron, který se během třídenní návštěvy se Si Ťin-pchingem setká na více než šest hodinách jednání. Takový rozhovor by podle něj poskytl čínským úřadům prostředek k „vytvoření uceleného názoru“ na konflikt. Vyzval k „prohloubení dialogu s prezidentem Zelenským“.

Čína a Francie mají podle Si Ťin-pchinga schopnost a odpovědnost překonat „spory a překážky“ v době, kdy svět prochází hlubokými dějinnými změnami. „Čínsko-francouzské vztahy zůstávají stabilní a pozitivní,“ dodal.

Zločiny z Buče jim neodpustíme. Ruské zlo padne, prohlásil Zelenskyj rok po osvobození města

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám