Hlavní obsah

Macrona čekala přehlídka, Leyenovou místo v koutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva Číny se pro hlavu Francie Emmanuela Macrona a šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou nemohla odehrát odlišněji. Zatímco Macronovi se v Pekingu dostalo honosného přijetí, von der Leyenová zůstala poněkud stranou.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching a francouzský prezident Emmanuel Macron se účastní oficiálního ceremoniálu v Pekingu

Článek

„Příběh dvou návštěv,“ popsal průběh čínské cesty evropských představitelů web Politico. Zatímco Macrona hned po středečním příletu pozdravil na červeném koberci ministr zahraničí Čchin Kang a čekala na něj vojenská přehlídka a dělové salvy na náměstí Nebeského klidu, von der Leyenovou u východu pro běžné cestující uvítal čínský ministr ekologie.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová opouští sál po tiskové konferenci v Pekingu

Ve čtvrtek večer, kdy byl Macron hostem na státní recepci, mluvila von der Leyenová na střídmé tiskové konferenci v sídle delegace EU v Pekingu. Nebyla pozvána ani na páteční neformální večeři mezi Macronem a hlavou Číny Si Ťin-pchingem v Kantonu.

Důvod je nasnadě. Zatímco Macron usiluje o prohloubení vztahů s Pekingem a výsledkem jeho cesty je podpis více než dvaceti obchodních kontraktů včetně dohody o zdvojnásobení produkční kapacity výrobce letadel Airbus v asijské zemi, von der Leyenová chce snížit „nezdravou závislost na Číně“.

Macron v Číně: Domluvte Rusku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám