Hlavní obsah

Lynč a nerespektování presumpce neviny. Desítky francouzských umělců se veřejně zastaly Gérarda Depardieua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina 50 známých francouzských umělců vyjádřila veřejně podporu herci Gérardovi Depardieuovi, který čelí několika trestním oznámením, podle nichž se v minulosti dopouštěl sexuálního násilí. Zastánci Depardieua tvrdí, že jejich kolega se stal objektem „lynčování“ a že jeho kritici nerespektují presumpci neviny.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský herec Gérard Depardieu

Článek

Hercovi podporovatelé, k nimž patří mj. režisér Bertrand Blier, zpěvačka a bývalá první dáma Francie Carla Bruniová (manželka exprezidenta Nicolase Sarkozyho), herec Pierre Richard nebo herečka Nadine Trintignantová, tento názor vyjádřili v otevřeném dopise, který zveřejnil list Le Figaro.

Signatáři textu označili Depardieua za „jednoho z největších herců“ a „superstar“ filmové tvorby. „Když je takto napadán, je to současně útok na naše umění,“ stojí v dopise s tím, že dnešní doba nese „nesmazatelnou stopu Depardieuova díla“.

„Nemůžeme již mlčet tváří v tvář lynčování, kterému je vystaven,“ zdůraznili signatáři textu. Dodali, že Depardieu se v poslední době stal „obětí vlny nenávisti“.

Otevřený dopis desítek umělců je mj. reakcí na nedávné prohlášení francouzské ministryně kultury Rimy Abdul Malakové, která prohlásila, že Depardieu dělá svým chováním Francii ostudu. Ministryně narážela na dokumentární film, v němž Depardieu při natáčení v Severní Koreji pronáší vulgární a sexistické výroky.

Pařížské muzeum voskových figurín stáhlo sochu Depardieua

Evropa

Malaková proto zahájila disciplinární řízení s cílem odebrat hercovi Řád čestné legie, který obdržel v roce 1996 od tehdejšího prezidenta Jacquesa Chiraka. Depardieu řád mezitím „dal k dispozici“, uvedli jeho advokáti a nařkli ministryni z podílu na „mediálním lynči“ a „zatloukání hřebíku do rakve již umírající presumpci neviny“.

Krátce před Vánocemi obdržela policie v pořadí už třetí trestní oznámení na Depardieua kvůli údajnému sexuálnímu násilí. Podala jej španělská novinářka Ruth Bazaová, která tvrdí, že ji herec napadl v roce 1995, když s ním v Paříži pořizovala rozhovor. Předtím podaly trestní oznámení herečky Charlotte Arnouldová a Hélène Darrasová. Depardieu jejich nařčení odmítá.

Podpořil jej i Macron

Nedávno se herce zastal prezident Emmanuel Macron s tím, že je jeho „velkým obdivovatelem“ a že jde o „vynikajícího herce“. Podle Macrona, který hovořil o „štvanici“, by měla platit presumpce neviny.

Během Vánoc přinesla média zprávu, že signatář dopisu na podporu Depardieua, Pierre Richard, známý mj. z filmů o „velkém blondýnovi“, byl zbaven funkce velvyslance sdružení Les Papillons, které bojuje proti zneužívání dětí. Prezident sdružení Laurent Boyet to podle televize BFM TV odůvodnil právě podpisem Richarda pod zmíněným textem.

„Protože jsme a vždy budeme na straně obětí a protože text na podporu Gérarda Depardieua je neslušný, Pierre Richard již není jedním z ambasadorů sdružení Les Papillons,“ oznámil šéf asociace.

Pětasedmdesátiletý Depardieu je jedním z nejznámějších francouzských herců. Natočil více než 200 filmů. Jeho život je plný skandálů a excesů, kvůli nimž má se svou vlastí složité vztahy. Depardieu má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a je držitelem ruského občanství.

Depardieu má na krku další oznámení kvůli sexuálnímu násilí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám