Hlavní obsah

Lukašenko vyhrožuje Evropě letadly s jadernými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělorusko je podle diktátora Alexandra Lukašenka schopné okamžitě odpovědět na hrozby ze Západu, informovala běloruská státní agentura Belta. Více než dvě desítky bojových letounů předělalo tak, aby mohly nést jaderné zbraně. Bělorusku by je mohlo poskytnout Rusko. V nesouvislém vyjádření pro agenturu Lukašenko také označil polského prezidenta Andrzeje Dudu za blázna a ujistil, že i přes silná slova o jaderných zbraních nevyhrožuje.

Foto: Nikolay Petrov, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Lukašenko se prý na případném nasazení jaderných zbraní dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Bělorusko totiž jaderným arzenálem nedisponuje, může se ale spolehnout na Rusko.

„Musejí pochopit, že žádné helikoptéry a letadla je nezachrání, pokud se rozhodnou vyhrotit situaci. Putin a já jsme si jednou v Petrohradě řekli, že kromě jiného předěláme běloruská letadla Suchoj, aby mohla nést jaderné zbraně,“ zamyslel se Lukašenko. „Myslíte, že říkáme hlouposti? Všechno je připravené!“

„Kdyby, chraň bůh, došlo k nějaké vážné provokaci proti Bělorusku, naše cíle jsou zaměřené,“ dodal běloruský diktátor.

Poté, co řekl, že Bělorusové zaměřili cíle pro případ jaderného útoku, však Lukašenko ujistil, že nikomu nevyhrožuje. Podle něj jen západní státy hlídá stejně jako ony Bělorusy. Přiznal, že aktuálně nikdo na hranicích nezvyšuje napětí. „Ne všichni v Polsku jsou nakonec takoví blázni,“ rozvedl myšlenku. „Duda se možná zbláznil, ale vojáci nejsou žádní hlupáci, vědí, jaká by přišla odpověď.“

Lukašenko ustupuje Putinovu tlaku

Evropa

Pak řeč stočil na budování polské zdi proti migrantům a údajné korupci polské vlády. Svoje povídání zakončil zdůrazněním, že v případě vyhrocení situace se do konfliktu automaticky zapojí i Rusko, které vlastní jaderné zbraně.

Rusko a Bělorusko, respektive jejich autoritářští vůdci, se vzájemně podporují. Země spolu dokonce vstoupily do politického svazu. Po rozsáhlém vojenském cvičení v Bělorusku dovolil Lukašenko ruským vojákům zaútočit z jeho země na Ukrajinu, byť Ukrajincům těsně před invazí sliboval, že nic takového nedopustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám