Hlavní obsah

Lukašenko dělá, co může, aby se vyhnul zatažení do války na Ukrajině, tvrdí američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nechce být zatažen do rusko-ukrajinského konfliktu, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Tak si vysvětlují jeho nejnovější vyjádření o tom, že Severoatlantická aliance připravuje útok na Bělorusko.

Foto: Nikolay Petrov, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Lukašenko obvinil Ukrajinu a NATO, že stojí za zvýšeným počtem provokací v blízkosti bělorusko-ukrajinských hranic, a doslova uvedl, že se Ukrajina snaží zatáhnout síly NATO do války. Podle něj se podařilo běloruským úřadům „odradit potenciálního protivníka od použití vojenské síly proti Bělorusku“, NATO ale soustřeďuje síly a zvyšuje bojový výcvik v sousedních zemích.

Běloruský ministr obrany Viktor Khrenin zároveň prohlásil, že žádná přímá příprava na válku neexistuje a Bělorusko bude pouze bránit své území.

Analytici Institutu pro studium války jsou přesvědčeni, že se Lukašenko i jeho ministr obrany snaží výroky o provokacích podél běloruské hranice či fiktivní agresi NATO odolat ruskému tlaku a vyhnout se zapojení Běloruska do války na Ukrajině s tím, že běloruská armáda musí chránit zemi před potenciální agresí NATO.

Rusko patrně rozmístilo v Bělorusku hypersonické střely Kinžal, upozornil Londýn

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám